Geen regio geselecteerd

Agressieve sfeer bij AZC-debat Steenbergen

Dennis van de Merbel Dennis van de Merbel

Woensdagavond heerste er een aggresieve sfeer bij het debat rond de komst van een AZC in Steenbergen.

Voor het debat die om half acht begon in sporthal ‘t Cromwiel, liepen enkele tegenstanders met vuurwerkfakkels en spandoeken door het centrum om hun mening te benadrukken. 

Het debat, georganiseerd door de gemeente Steenbergen werd naast de landelijke en regionale pers bijgewoond door zo’n 600 man. Enkele hiervan hadden spreektijd aangevraagd. Deze sprekers, waarvan de overgrote meerderheid duidelijk tegen de komst van een AZC was, kregen steun in de vorm van luid applaus en kreten. 

Een enkeling gaf aan open te staan voor de komst van een asielzoekerscentrum. Het publiek reageerde hier op met hard geschreeuw en gaf dit non-verbaal te kennen door een vuist of middelvinger in de lucht te steken. 

Burgemeester Vos laat na het debat weten blij te zijn dat het doel van de avond is bereikt, namelijk dat de inwoner van de gemeente Steenbergen zijn mening kon laten horen. Eerder op de dag riep hij een noodverordening uit, vanwege aanwijzingen tot rellen van Feyenoord-supporters. Buiten de Sporthal stonden in het begin van de avond meerdere busjes van de mobiele eenheid. Uiteindelijk zijn er geen aanhoudingen verricht. De raad gaat zich nu beraden en neemt zoals afgesproken bij de aankondiging van het debat de algemene mening van de deelnemers mee in hun besluit, alsook de inwoners die deze middels een enquete hebben geventileerd.