Roosendaal

Gemeente Roosendaal presenteert veiligheidsplan 2016

Redactie Redactie

In het gemeentehuis van Roosendaal is vrijdagochtend het Actieplan Integrale Veiligheid van 2016 gepresenteerd. Burgemeester Niederer sprak namens de gemeente Roosendaal en werd bijgestaan door politie teamchef Rens van den Oever en brandweercommandant Berrie de Groot. Daarnaast was Yvonne Takx aanwezig namens het Openbaar Ministerie.

Het Actieplan Intergrale Veiligheid Roosendaal wordt jaarlijks opgesteld om de buitenwereld te laten zien hoe de veiligheid behouden of verbeterd moet worden. Het rapport laat de cijfers en statistieken van afgelopen jaar zien en de plan van aanpak voor het komende jaar. De titel van het plan van dit jaar luidt: ‘Veiligheid, uw en onze zorg’. De gemeente wil dus ook duidelijk overbrengen dat het niet alleen de taak van de overheid is om voor veiligheid te zorgen, maar dat ook de burgers verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in hun omgeving. Burgemeester Niederer vindt dat dat steeds beter gaat: “Ik ben niet ontevreden over de cijfers van afgelopen jaar, want Roosendaal is aantoonbaar veiliger geworden. Ik ben ook zeker niet tevreden, want het kan altijd beter. De inwoners van de gemeente voelen zich steed veiliger. Zij geven gemiddeld een 7,2 voor veiligheid in de buurt. In 2013 was dat cijfer nog 7 en het doel is om in 2017 een 7,4 te scoren.”

Eén van de hoofdaspecten van het actieplan is de veiligheid in de woon- en leefomgeving. Opvallend is dat het aantal woninginbraken relatief hoger is dan voorgaande jaren. Met name aan het begin van 2015 waren er veel inbraken in de gemeente Roosendaal. Waar het het inbraakcijfer in 2013 nog op 320 eindigde en in 2014 op 302 staan er tot 13 oktober van dit jaar al 265 inbraken op de teller. Via maatwerk probeert de overheid dit cijfer weer te laten dalen.

De politie speelt een belangrijke rol in de veiligheid van de burgers. Om met de tijd mee te gaan, wil de politie nog meer gebruik maken van social media. De jeugd communiceert vandaag de dag vaker via hun mobiele telefoons en daar gaat de politie op inspringen. Overigens is dat niet de enige maatregel die getroffen wordt. De politie gaat mensen die zich structureel misdragen laten zien dat ze in de gaten gehouden worden. Zij zijn vaker fysiek aanwezig in de omgeving van zo’n persoon en gaan hem of haar nauwlettender in de gaten houden. Hierover vertelt politiechef Van den Oever meer in het onderstaande filmpje.

Een ander aandachtspunt was de naleving van het alcoholbeleid. Dat gaat over de horecagelegenheden die alcohol schenken aan minderjarigen. Landelijk ligt het nalevingspercentage op 22%, in West-Brabant op 19% terwijl in Roosendaal 14% zich houdt aan het alcoholbeleid. Deze cijfers worden getoetst in cafetaria’s, sportkantines, slijterijen, supermarkten en verschillende horecagelegenheden. Het doel is om alle partners strikter aan te pakken en direct op te treden bij het constateren van een overtreding. Om toezicht te houden heeft gemeente Roosendaal mensen speciaal opgeleid die zich voordoen als gast en op de hoogte zijn van de inhoud van het alcoholbeleid.

Het item van het Actieplan Integrale Veiligheid Roosendaal is te zien in het onderstaande filmpje en in de uitzending van ZuidWest Update van vrijdag 20 november.

{webpage_link type=video id=4080}