Woensdrecht

Doel 3 pas volgend jaar opnieuw opgestart

Dennis van de Merbel Dennis van de Merbel

Reactor 3 van de Belgische kerncentrale in Doel, net over de grens bij Woensdrecht, zal pas op 6 januari 2016 worden opgestart. Dat meldt de Vlaamse zender VRT op basis van een gesprek met een woordvoerder van de centrale. De fabriek zou eigenlijk maandag worden herstart, maar dit loopt vertraging op dankzij onverwachte problemen.

De reactor werd vorige week opnieuw opgestart na drie jaar stilliggen, vanwege scheurtjes in de reactorwand. Donderdag werd de fabriek stilgelegd, vanwege een foute lasnaad, welliswaar in een “ongevaarlijk” deel van de reactor. Hiernaast zijn ook wat electronische fouten geconstanteerd, maar deze zijn niet voor het nieuwe jaar te repareren, omdat er geen bedrijven beschikbaar voor zijn. 

Momenteel ligt Doel 1 stil, maar Doel 2 en 4 draaien op volle kracht. Zonder de kerncentrale zou er simpelweg te weinig stroom zijn in België. Een gespecialiseerd bedrijf heeft geconstanteerd dat Doel zonder gevaar kan kan heropstart worden. Vandaar dat de levensduur van de centrale werd verlengd. 

De landelijke en lokale politiek willen dat Nederland meer inspraak krijgt in de besluiten van de Belgen rondom de centrale. Zeker nu er zoveel onduidelijkheid heerst.