Bergen op Zoom

Problemen kerncentrale Doel: burgemeesters willen actie

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom wil dat het kabinet snel om tafel gaat met de Belgische regering om te praten over kerncentrale Doel, net over de Belgische grens. Niet alleen Petter, maar ook de burgemeesters van Roosendaal en Woensdrecht uiten hun zorgen over de problematiek bij de kerncentrale.

Zaterdagavond werd kernreactor Doel 1 automatisch uitgeschakeld, er zou een probleem zijn met een dynamo. Burgemeester Petter verklaarde tegenover Omroep Brabant zijn zorgen over het heropenen van de centrales die behoorlijk verouderd zijn.

Meerdere partijen in de Tweede Kamer eisen nu dat Nederland meer zeggenschap krijgt over de kerncentrale in Doel, meldt het AD. GroenLinks wil al langer meer zeggenschap, de SP wil dat de centrale sluit.

Het was niet het eerste incident bij de oude kernreactor uit 1975. Doel 1 zou samen met Doel 2 na veertig jaar dichtgaan, maar de Belgische regering besloot de reactoren tot 2025 open te houden. Vooral vanuit Bergen op Zoom, Woensdrecht en Roosendaal leverde dit felle kritiek.

Burgemeester Petter zou blij zijn als er een nieuwe rapportage zou komen waarbij ook de mening van de omgeving wordt meegenomen.

Het Belgisch Ministerie begrijpt de zorgen, maar zegt dat er geen veiligheidsprobleem is bij de Kerncentrale in Doel, omdat het gaat om kleine storingen in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale. Het feit dat de reactoren worden stilgelegd bewijst volgens de Belgen alleen maar dat het instituut wat controle’s uitvoert werkt.