Bergen op Zoom

Minister: Kerncentrale Doel is veilig

Dennis van de Merbel Dennis van de Merbel

Minister Melanie Schultz (Milieu) bracht woensdag een bezoek aan de kerncentrale in Doel. Samen met haar Belgische collega Jan Jambon,  FANC en de ANVS (beide nucleaire waakhonden) kreeg ze een rondleiding door de centrale. Haar conclusie was helder: De centrale is op dit moment veilig.

Schultz zegt dat je een centrale alleen sluit als de veiligheid in gevaar komt. Die ligt in handen van de directie en toezichthouders van de energiecentrale. ‘Ik kan nu alleen concluderen dat Doel veilig is’ Ook de Belgische minister is duidelijk in zijn verhaal: veiligheid staat voorop, de centrale in Doel is veilig. 

In Bergen op Zoom en de omliggende dorpen en steden hebben ze de laatste tijd hun vragen over die veiligheid. Zo schreven de burgemeesters in de regio een brief naar de minister, wat een van de aanleidingen is van haar bezoek aan de centrale, die op nog geen 2 kilometer van West-Brabant ligt. Ook was er in Bergen op Zoom dinsdagavond een informatieavond van enkele milieu-organisaties hun bevindingen deelde. Hier kwam ruim 200 man op af. 

Minder druk was het bij de demonstratie, woensdag in Bergen op Zoom. Bij de Boulevard kwamen mensen bijeen om hun zorgen te delen. Zij zijn van mening dat de centrale onveilig is, omdat er de laatste tijd erg veel incidenten plaatsvinden. 

Fractievoorzitter van de GWBP Evert Weys laat aan Omroep Brabant weten naar de rechter te willen stappen voor een sluiting van de centrale. Dit in navolging van de Gemeente Maastricht, die ook stappen wil gerechtelijke stappen wil nemen tegen de kerncentrale in Tihange, net over de grens in België, nabij Maastricht.

De minister snapt de zorgen, maar is van mening dat er met betere berichtgeving ook het gevoel van veiligheid terug kan komen in West-Brabant.