Roosendaal

Natuurlijk beheer met Schotse Hooglanders in De Landerije

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Vanaf april zet de gemeente Roosendaal drie Schotse Hooglanders in. Dit voor natuurlijke begrazing van gras en onderhoud van het water in de Landerije. Deze proef, van twee jaar, laat uitwijzen of er op andere plekken in Roosendaal runderen kunnen komen. Het is een voorbeeld van hoe Roosendaal invulling geeft aan ecologisch beheer.

De runderen komen op de groenstrook te staan met een omheining van schapengaas. Zo blijft het terrein voor het publiek toegankelijk. Ook is er plaats gemaakt voor de kinderen die ongestoord op speeltoestellen willen spelen in de omgeving. Bij het terrein komen borden met de ‘huisregels van het terrein’ en het calamiteitennummer van de begrazingsbeheerder.

Twee jaar geleden is het ecologisch beheer gestart. ‘We hebben hier veel positieve reacties op gekregen en lossen er veel dingen mee op’ aldus wethouder Saskia Schenk. De dieren verhogen de belevingswaarde van de omgeving en voegen dus echt iets toe aan het gebied.

De gemeente plaatst ook schapen voor natuurlijke begrazing. Steeds worden ze verplaatst en komen er uiteindelijk twintig plekken twee keer per jaar aan de beurt. De schapen gaan er voor zorgen dat het gras niet te hoog wordt en dat het toegankelijk blijft voor wandelaars.

In de week van 27 maart starten de werkzaamheden voor het neerzetten van de hekken. De dieren komen in april. Op aanmelding kan er in het bijzijn van kinderen of scholen de schapen geschoren worden.