Bergen op Zoom

Bijzondere vondst in stadscentrum Bergen op Zoom

Redactie Redactie

Op het terrein wat grenst aan het treinstation van Bergen op Zoom is dinsdagochtend een bijzondere archeologische vondst gedaan. Daar is het lunet ‘Overijssel’ gevonden wat gebouwd is omstreeks het jaar 1700. In Bergen op Zoom liep namelijk vroeger een stelsel van bastions, ravelijnen en lunetten. Deze werden gebruikt om het centrum te verdedigen.

 

Stadsarcheoloog Marco Vermunt vertelt verder over de bijzondere vondst; ‘’Het speciale aan deze opgraving is dat dit het eerste lunet is wat in zijn geheel gevonden is. In het verleden zijn er wel stukken gevonden alleen dat waren slechts fragmenten van het geheel. Nu krijgen we de unieke gelegenheid om het lunet in zijn geheel bloot te leggen’’.

Het terrein wordt opgegraven omdat er gebouwd gaat worden. Er moeten in de toekomst 82 levensloopbestendige woningen komen. In het gebied waar lunet ‘Overijssel’ gevonden is, komt de parkeergarage. De delen van de eerste verdedigingslinie die daar nog liggen worden onderzocht, gedocumenteerd en afgebroken, tot grote teleurstelling van archeoloog Vermunt.

Toch gaat het team van archeologen zich nog hard maken om dit stuk geschiedenis te bewaren. “Op het achterste deel van het terrein is vorig jaar een groot stuk vestingwerk bloot gelegd. Dat willen we proberen te bewaren en om dat ook zichtbaar te maken. Maar of dat lukt is nog de vraag’’. 

 

Foto: werkzaamheden op het toekomstige Hof van Asselbergs