Bergen op Zoom

Nieuwe kunstgrasvelden in Bergen op Zoom nog niet opgeleverd

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De nieuwe kunstgrasvelden op sportpark Meilust in Bergen op Zoom en op sportpark De Beek in Halsteren worden nog niet opgeleverd. De rubberkorrels voldoen niet aan de eisen die door de gemeente zijn gesteld aan de leverancier.

De toplagen van de kunstgrasvelden op sportpark Meilust en sportpark De Beek zijn vervangen. De velden worden hierbij ingestrooid met rubberkorrels. De leverancier heeft certificaten geleverd waaruit blijkt dat de korrels voldoen aan de gestelde eisen. Het college heeft deze laten testen bij een laboratorium en uit deze test blijkt dat de eis voor PAK-18 wordt overschreden. PAK-18 zijn 18 stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid, maar niet kankerverwekkend. PAK staat voor Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen. Overigens is de overschrijding nog ver onder de wettelijke grens. Van de wettelijke eisen heeft het RIVM verklaard dat het veilig is. De gemeente Bergen op Zoom heeft er echter voor gekozen strengere eisen te hanteren.

Hoewel de resultaten van de test de eisen van de gemeente overschrijden, heeft het college toch besloten het veld op sportpark Meilust tijdelijk in gebruik te nemen. Voor dit besluit is het advies ingewonnen bij de GGD en die heeft aangegeven dat het veilig is om op het kunstgrasveld te spelen. Het veld op sportpark De Beek in Halsteren kan nog niet worden gebruikt, omdat het nog niet is ingestrooid.

De gemeente is nog in afwachting van de resultaten van een tweede test. Als deze test ook te hoge meetwaarden aangeeft, moet de aannemer de rubberkorrels vervangen door korrels die wel voldoen aan de eisen.

Het is nog niet bekend hoeveel vertraging de oplevering van de kunstgrasvelden oploopt. De gemeente heeft de gebruikers van de grasvelden geïnformeerd.