Bergen op Zoom

Gemengde gevoelens over experimentele wietteelt

Foto: Pixabay

Redactie Redactie

Onlangs werd het regeringsakkoord gepresenteerd, hier stond in dat het kabinet Rutte-III wil gaan experimenteren met het legaliseren van wietteelt. Dit om drugscriminaliteit te reduceren. De gemeentefractie VVD Bergen op Zoom maakt zich zorgen en roept de burgemeester op voet bij stuk te houden in het huidige cannabisbeleid. PvdA Roosendaal en JONGRoosendaal zien echter wel voordelen in de nieuwe proef.

VVD’er Barry Jacobs heeft een open brief gericht aan burgemeester Frank Petter, hier deelt hij zijn zorgen. De burgemeester wordt aanbevolen samen met de gemeente Roosendaal standvastig te blijven in het huidige nul-beleid en niet deel te nemen aan de proef. Jacobs ziet, indien dit gerealiseerd wordt, de illegale drugshandel rijzen: ”Een gemeente zonder coffeeshops leent zich nu eenmaal niet voor een dergelijk experiment. Meedoen betekent namelijk dat er weer coffeeshop(s) geopend zullen moeten worden en ook drugstoeristen massaal hun weg zullen terugvinden naar onze gemeente. De terugkeer van drugstoeristen zal de illegale handel doen floreren en ook op het gebied van drugsoverlast zijn we dan weer terug bij af”. 

In Bergen op Zoom is het beleid goed bevallen, het aantal buitenlandse drugstoeristen is met 95% verminderd, ook de illegale straathandel is door het sluiten van de coffeeshops met circa 50% afgenomen. Echter is dit in Roosendaal niet het geval. Sinds dat daar de coffeeshops gesloten werden, zijn lokale jongeren meer gaan functioneren als drugshandelaars. 

Om de straathandel in drugs een halt toe te roepen moet wietteelt gelegaliseerd worden, zo vindt Michael Yap, PvdA-fractieleider in Roosendaal. Dit moet volgens hem wel gebeuren met een sterke integrale aanpak waarin er meer wordt geinvesteerd in kordate handhaving, preventie van drugsgebruik en een goede afstemming met de Nederlandse en Belgische grensgemeenten. Echter hoeft Yap niet op steun te rekenen van de burgemeester van Roosendaal. De overeenkomst tussen Bergen op Zoom en Roosendaal heeft ons veel goeds gebracht, zo zei Niederer.

Ook liet de Jongerenraad zich eerder uit over dit onderwerp. Zij vonden het besluit om alle coffeeshops in de oude vorm in Roosendaal te sluiten een goed idee, maar hier zit een keerzijde aan: “Wel zijn wij van mening dat er na de sluiting gekeken moet worden naar een nieuwe vorm van gedoogde en gecontroleerde softdrugsverstrekking. Daarmee zullen straatdealers nooit helemaal verdwijnen, mede dankzij het andere aanbod dat ze leveren dan een coffeeshop. Echter geeft een coffeeshop een bepaalde sfeer van veiligheid en betrouwbaarheid die een straatdealer niet kan bieden”. Dit lieten zij weten in een open brief aan het college. De Jongerenraad adviseerde om één coffeeshop open te stellen in het centrum. 

Op korte termijn gaan de fracties en gemeentes het gesprek met elkaar aan over het bestrijden van illegale handel en het tegengaan van drugsoverlast. De ultieme aanpak blijft tot dusver nog altijd een raadsel.