BERGEN OP ZOOM - Onlangs werd er in Bergen op Zoom een oude muurschildering gevonden; een Fresco. Op het Romeinse tafereel staat het Krabbegat in vroegere tijden, en een belangrijk onderdeel daarvan is 'de Geit van Mide Nossus'.

In een warme blauwe lucht op een met goud beschilderde klassieke zuil staat de geit. Daar omheen staan bloeiende laurierplanten waar lauerkransen van worden gemaakt. Maar het meest opvallend is dat er onderaan de uier van 'de Geit van Mide Nossus' twee kinderen zitten. Dit zijn 'Jantje Romeles en zullie Remus'. Als Romeinen in gordijnen worden ze als rasechte Krabben opgevoed.

Die 'Geit van Mide Nossus' is het symbool van de Vastenavend: de bron van alle leutstomen die het Vastenavend-imperium rijk is. Veel uit de Romeinse tijd is verloren gegaan, maar de 'Geit van Mide Nossus' staat nog altijd fier op zijn sokkel op 't Bleekveldje.

Het Veldteke van het jaar 2013 is gemaakt van gips en word geschilderd in de puur historische kleuren van een Romeins fresco. Het beeld van de geit werd gebruikt als inspiratie en 'Jantje Romeles en zullie Remus' hebben plaats gemaakt voor twee jonge Krabben: een boerke en 'n boerinneke. Ze krijgen de Vastenavend met de paplepel binnen, onder de bronzen uier van de Geit van Mie d'n Os...