BERGEN OP ZOOM - Vandaag werd het nieuwe motto voor de komende vastenavend in Bergen op Zoom bekend gemaakt. De leden van de stichting Vastenavend kwamen bij het Moller bijeen als scholieren. Daar werd door de commissie protokol op ludieke wijze het nieuwe motto 'Dèèr emme vor deurgeleerd' bekend gemaakt.

De stichting vastenavend heeft bij het motto de volgende uitleg:

Een Bergenaar laat zichzelf niets wijs maken. Niemand hoeft hem (of haar) uit te leggen hoe de wereld in elkaar steekt. Hij weet van de hoed en de rand, en zeker als het over Vastenavond gaat. Hij heeft er immers voor “doorgeleerd”!

Voor Vastenavond bestaat gin kakschool of vakschool, er is geen Vastenavond-hogeschool of leut-academie. Je krijgt het met de paplepel ingegoten en je snapt het of je snapt het niet. En als je het eenmaal hebt aangeleerd, dan krijg je het nooit meer afgeleerd. Dat is zo zeker als dat één en één elf is!

Maar je moet het wél af en toe een beetje bijspijkeren: je bent immers nooit te oud om te leren. Ieder jaar zijn er vier terugkomdagen en dan komen we graag nog eens kijken hoe het allemaal ook al weer ging en zo. En dan ontmoet je weer iedereen die vroeger bij jou in de klas heeft gezeten, op een soort grote schoolreünie!

Dan zetten we allemaal onze “wijsneus” op en leggen we het nog eens uit. Kom niet aanzetten met dweildiploma's of leutcertificaten, maar met alle “bullen” die u hebt! Dan doen we elkaar weer eens voor hoe je kunt dweilen. Alle kinderjuffrouwen en schoolmeesters, alle “leut-o-logen”, alle Vastenavond-professoren en alle dweilinstrukteurs... armen omhoog! Want... “Dèèr emme vor deurgeleerd”.