BERGEN OP ZOOM - Vanaf 9 januari is het veldteken weer te koop. Op die dag zet de Stichting Vastenavend honderden veldtekens uit bij winkeliers en horeca in Bergen op Zoom. Zo’n 30 winkels en meer dan 50 cafés doen mee als verkooppunt. Vanaf het Neuzebal (24 januari) verkopen ook de ‘Boerinne’ veldtekens. 

Een lei en een gniffel. Dat is wat het veldteken dit jaar voorstelt. Het bestaat uit twee delen. Het eerste is een klein schoolbordje (vroeger ook wel een “lei” genoemd) met een houten lijstje. Daar staat ook het jaartal op. Het tweede deel is een pennetje, een krijtje (voorheen bekend als “griffel” en nu voor de gelegenheid gepromoveerd tot “gniffel”). Daarmee kunt u op het schoolbordje wat liefs of “leutigs” schrijven als u gaat dweilen. Misschien kunt u er zelfs uw bestelling mee doen...

De veldteken verkoop gebeurt in de vorm van een competitie. Er zijn geveldweilen te winnen in de categorieën horeca en winkeliers. Om voor een geveldweil in aanmerking te komen, moeten er minimaal 300 veldtekens worden verkocht. Degene die het meeste verkoopt, wint de supergeveldweil. Wie minstens 500 veldtekens verkoopt, wordt beloond met een groot formaat bronzen veldteken. Bij minstens 250 verkochte veldtekens, krijgt men een klein formaat (werkelijke grootte van het veldteken) bronzen veldteken.

De verkoop van veldtekens via horeca en winkeliers eindigt op maandagavond 9 februari om 19:00 uur. De verkoopstand zal regelmatig in de geschreven pers, sociale media en op de website van de Stichting Vastenavend worden gepubliceerd.

De verkoop van het veldteken wordt ondersteund door de postercampagne “Eddem al om?” Want nog belangrijker dan de opbrengst uit verkoop is de symbolische waarde van het veldteken. Met een veldteken om je nek hoor je er echt bij, maak je deel uit van de Bergse vastenavend gemeenschap, waarin iedereen gelijkwaardig is. Bergenaren begrijpen dit als geen ander, het is diep geworteld in de cultuur van hun stad en maakt deel uit van de Bergse vastenavend identiteit. Zo betuigen Bergenaren, met het veldteken dicht bij hun hart, hun steun aan hun Vastenavend. Daarom de retorische vraag op de poster: “Eddem al om?”

Het veldteken neemt in de Bergse Vastenavend een belangrijke plaats in. Sinds 1946 is er al een motto-uiting in de vorm van een veldteken. Eerst van papier gemaakt, later van gips, plastic en zelfs kunststof. Toch is het gips als materiaal het langst in gebruik. Voor het gieten van de ruim 12.000 gipsen vormen is dit jaar een beroep gedaan op de WVS; het schilderen, rijgen en verpakken is traditioneel in handen van de Financiële Commissie gebleven.

Het veldteken kost € 4,- euro. De opbrengst uit de verkoop wordt direct gebruikt voor de evenementen als de Intocht, de Kindervastenavend en Optocht.