BERGEN OP ZOOM - Carnaval en Vastenavend staat voor de deur. Beide leuk en gezellig, maar het is ook goed om stil te staan bij de risico's. Weet u bijvoorbeeld hoe brandbaar uw kostuum is en wat u kunt doen als uw kleding in brand vliegt? Door eenvoudige maatregelen kunt u ervoor zorgen dat het carnavalsfeest veilig verloopt. De brandweer helpt u graag brandveilig feest te vieren. 

Kleding
Kleding is brandbaar, dus kijk uit met open vuur. Des te strakker de kleding des te moeilijker een brand zich kan verspreiden. Bij loszittende kleding komt er makkelijker zuurstof bij waardoor het vuur zich sneller verspreidt. Plantaardige vezels (bijvoorbeeld katoen) zijn gemakkelijker ontvlambaar dan dierlijke vezels (bijvoorbeeld wol). Bovendien verspreiden de vlammen zich sneller over het hele kledingstuk. Synthetische kleding (bijvoorbeeld polyester) brandt minder snel, maar smelt bij contact met vuur en de smeltdruppels kunnen op die plekken brandwonden veroorzaken.  

Wat te doen als kleding in brand staat?
Probeer niet in paniek te raken. Ga niet rennen, dat wakkert de vlammen juist aan. Doof de vlammen met water, door over de grond te rollen of met een blusdeken. Daarnaast is het belangrijk dat direct wordt begonnen met het - ten minste vijf minuten - koelen van de wond met zacht stromend en lauw kraanwater. Als dit niet bij de hand is, kunt u ook koelen met natte doeken.

Versiering
Let ook bij carnavalsversiering op. Slingers, vlaggen, papieren vlaggetjes en andere versieringen raken makkelijk in de brand en zorgen er vaak voor dat brand snel om zich heen grijpt. Goede versiering is moeilijk ontvlambaar. Dit staat, als het goed is, vermeld op de verpakking. Bij twijfel kunt u de versiering beter niet aanschaffen of vraag het de winkelier. Hang de versiering minimaal  50 centimeter van spotjes en andere apparaten die warm kunnen worden.

Vluchten uit de kroeg
Tijdens carnaval is het in kroegen vaak extra druk. Mocht er brand uitbreken dan is het belangrijk dat u weet wat u moet doen. Brand verspreidt zich razendsnel. Let er bij binnenkomst in de kroeg op waar de (nood)uitgangen zijn, zodat u bij brand snel en veilig buiten bent.