BERGEN OP ZOOM - Burgemeester Jacques Niederer zal tijdens de 44e editie van het Dweilbandfestival in Bergen op Zoom in de jury plaatsnemen.

Geflankeerd door de medejuryleden burgemeester Frank Petter, Cees Meijer, Frans van Vliet en onder leiding van voorzitter Jean-Paul Heck zal Niederer 22 dweilorkesten zien strijden in deze muziekvoorjaarsklassieker.

Niederer was gemeenteraadslid in Bergen op Zoom, wethouder in Breda, lid van de Tweede Kamer, burgemeester van Weert en is sinds 2009 burgemeester van Roosendaal. Niederer kent de Bergse Vastenavend goed. “Het is vooral die kleine leut die het feest zo bijzonder maakt, de woordspelingen, de sfeer van herkenning en het feit dat het een feest van gelijkheid is”, aldus Niederer. Ook is hij steeds getroffen door de metamorfose die Bergen op Zoom ondergaat op het moment dat het Neuzebal los barst. De vrijdagavond voor de intocht, die hij elk jaar dweilend met vrienden doorbrengt in ’t Krabbegat, is voor hem één van de mooiste momenten van het feest.

Een andere bijzonderheid over het jubilerende Dweilbandfestival (4 x 11 jaar) is de deelname van de Zeekrale. Zij deden als enige alle 43 voorgaande edities al mee en treden nu dus voor de 44ste keer aan.

Dit zijn de prijzen waarom gestreden zal worden:
* De ‘peblieksprijs’ voor die band die bij het publiek het meest losmaakt.
* De ‘vernuuwingsprijs’ voor die band die echt iets verfrissend brengt, iets doet wat nooit eerder een dweilband heeft gedaan.
* De ‘meziekprijs’ de loftrompet voor die band die in alle facetten muzikaal de meeste indruk gemaakt op de jury.
* De ‘sjoo-prijs’ voor die band die laat zien dat muziek en presentatie één zijn, het publiek komt oren en ogen tekort bij het optreden en tenslotte,
* De ‘worstprijs’ voor die band die van harte wordt aangemoedigd door te gaan op de ingeslagen weg.

Het Dweilbandfestival begint om 14.30 uur in de Stoelemat en de apotheose met prijsuitreiking op de Grote Markt wordt verwacht rond 19.00 uur.