Meisjes in billen geknepen tijdens opening zwembad De Schelp

BERGEN OP ZOOM - Tijdens het openingsfeest van zwembad De Schelp in Bergen op Zoom op 2 september zijn meisjes in hun billen geknepen. Het gaat om 4 meisjes, allemaal rond de 12 jaar.

Walter van Krieken, manager van De Schelp, vindt het incident heel vervelend voor de meisjes. Het ongevraagd in billen knijpen is officieel aanranding. Al vindt Van Krieken dat een zwaar woord. “Ik wil het vooral niet bagitalliseren, want het is heel vervelend, vooral voor die meiden. Het is een flinke domper. Maar we hebben het echt over de categorie billenknijpen.”

Niets te doen zonder aangifte

De ouders van de meisjes hebben wel melding gedaan bij het zwembad, maar hebben tot nu toe geen aangifte gedaan bij de politie. Van Krieken kan daarom bijna niets doen. “Wij hebben geen signalement, geen omschrijving. We hebben alle camerabeelden verzameld en apart gehouden. Als er aangifte wordt gedaan, kan de politie met die meiden de beelden bekijken.”

Machteloos

Donderdagochtend was er nog geen aangifte gedaan bij de politie. De politiewoordvoerder houdt een slag om de arm, omdat mensen al wel een afspraak gemaakt zouden kunnen hebben om aangifte te komen doen. Maar tot dan toe was er niets binnen. En dus kan de politie weinig doen. En De Schelp ook niet. Van Krieken: “Onze protocollen werken goed, zolang mensen maar aangifte doen. Meldt alles dat je nog weet, kleur zwembroek, noem maar op. Dan kunnen we meer. Nu staan we machteloos.”

Eerste 6 toegangsverboden

De Schelp heeft een zero tolerance beleid, dus iedereen die iets uitspookt, wordt buiten gezet. “We hebben vorige week al de eerste 6 toegangsverboden uitgedeeld. Die bezoekertjes mogen een jaar niet meer binnen. Dat was voor het bespuwen van badmeesters en vandalisme, dat soort dingen. Dat werkt. Als we dat een maand of 2-3 volhouden, dan is de overlast weer nul,” zegt Van Krieken vol overtuiging. “Er is nooit ellende geweest, alles was onder controle. Juist door de aangiftes en door de toegangsverboden.”

Lijst Linssen wil pasjessysteem

Lijst Linssen heeft schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester en wethouders over de veiligheid in zwembad De Schelp. De partij wil dat er een pasjessysteem wordt ingevoerd of een ander systeem waarbij alle bezoekers worden geregistreerd. Van Krieken snapt de reactie, maar voelt weinig voor zo’n systeem. “Den Haag werkt er mee. In de meeste zwembaden gaat het goed zonder pasjes. Als het moet dan moet het. Maar moeten we hiervoor zo’n drastische maatregel nemen, die alle bezoekers op kosten jaagt? Mensen kunnen dan ook geen losse kaarten meer kopen.”

Aangifte doen

Van Krieken roept iedereen op om altijd aangifte te doen van billenknijpen, aanranding, diefstal, vandalisme of andere overtredingen. “Het is altijd maar een kleine groep daders. Als we onze protocollen volgen, de politie inschakelen en toegangsverboden uitdelen, dan is het snel onder controle.” Een melding doen kan via internet op www.politie.nl of telefonisch via 0900 – 8844.