West-Brabant

Aantal huurders met problemen door coronacrisis valt mee

Foto: © Nancy Beijersbergen/Nationale Beeldbank

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Woningcorporaties in de regio krijgen relatief weinig meldingen van huurders die hun huur niet kunnen betalen door de coronacrisis. Het gaat in totaal om ongeveer 200 huurders. Dat blijkt uit navraag bij de woningcorporaties Alwel, Stadlander en Woningstichting Woensdrecht. Huurders die in geldnood zijn gekomen, krijgen betalingsregelingen die aangepast worden aan hun persoonlijke situatie.

De woningcorporaties hebben wel meldingen binnen gekregen van mensen die geldproblemen hebben gekregen door de coronacrisis. Maar op het totaal aantal huurders in de regio, valt het mee. Dat blijkt uit navraag bij de woningcorporaties die huurwoningen hebben in de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom en Woensdrecht: Alwel, Stadlander en Woningstichting Woensdrecht.

Overeenkomsten tussen corporaties

De aanpak van de problemen is net iets anders dan bij gewone betaalproblemen. Alle 3 de woningcorporaties hebben er sinds maart namelijk al bij de huurders op aangedrongen zich te melden vóór de problemen beginnen. Om dus al in gesprek te gaan, als je denkt dat je de huur binnenkort misschien niet meer kunt betalen. Huurders konden zo al betalingsregelingen treffen, voordat er huurachterstand was ontstaan. Terwijl dat normaal gesproken andersom gaat.

Geen van de 3 woningcorporaties heeft de huur kwijtgescholden. Voor alle huurders geldt dat ze een betalingsverplichting houden en dus altijd moeten betalen. Alleen zijn de betalingsregelingen soepeler dan anders, als dat nodig is. Landelijk was al afgesproken dat niemand uit huis gezet wordt tijdens de coronacrisis. Tenminste, niet voor een huurachterstand. Er zijn wel de gewone huisuitzettingen voor criminele activiteiten of ernstige overlast.

Stadlander

Woningcorporatie Stadlander heeft wel gemerkt dat sommige huurders de huur moeilijker konden betalen door de coronacrisis. “De achtergrond is vaak heel verschillend. Bijvoorbeeld mensen die in de horeca werken en nu zonder werk zitten. Of huurders bij wie het salaris later gestort is en dus pas later de huur kunnen overmaken. Of huurders die vastzitten in het buitenland en daar extra kosten hebben. Omdat iedere situatie anders is, passen we maatwerk toe,” legt een woordvoerder van Stadlander uit.

Bij Stadlander zijn er duidelijke verschillen tussen gemeenten. In Bergen op Zoom wonen de meeste huurders met een betaalachterstand: 3,3 procent. In Woensdrecht is dat maar 0,2 procent. In totaal zijn dat 150 huurders die door de coronacrisis problemen hebben met het betalen van de huur. Dat is nog net geen 1 procent van het totaal van 15.330 huureenheden. En onder die huureenheden vallen woningen, bedrijven en garages.

Stadlander verhuurt ongeveer 170 zakelijke ruimtes aan bedrijven. “Met vijf zaken hebben we een betalingsregeling afgesproken. Je moet dan denken aan horeca en ondernemers met een contactberoep (bijv. een fysiotherapeut). Ook hier geldt weer dat we maatwerk bieden in de afspraken die we met onze huurders maken,” laat de woordvoerder weten.

Alwel

Bij woningcorporatie Alwel hebben 50 mensen zich gemeld, omdat ze problemen kregen hun huur te betalen door de coronacrisis. “Dat is relatief weinig,” zegt een woordvoerder van Alwel. “Het zijn er natuurlijk 50 te veel, maar op het grote geheel is het niet veel. Want we verhuren 9300 woningen.” Ook Alwel heeft vanaf maart opgeroepen je te melden vóór je echt problemen kreeg. “Omdat we ons realiseren dat het lastig kan zijn je huur te betalen als je net je baan kwijt bent geraakt of je inkomen.”

Alwel heeft wel gewoon de jaarlijkse huurverhoging doorgevoerd. Voor huurders die problemen hebben gekregen de huur te betalen, zijn persoonlijke betalingsregelingen gemaakt. “We laten die actie ook doorlopen,” vertelt de woordvoerder. Want Alwel beseft ook dat de coronaproblemen niet zomaar ineens verdwenen zijn. Huurders kunnen een langere tijd geldproblemen hebben. “Corona heeft een lang na-ijl-effect.”

Woningstichting Woensdrecht

De minste problemen zijn er in de gemeente Woensdrecht. Woningstichting Woensdrecht heeft in april en mei nauwelijks een stijging gezien, aldus een woordvoerder. Het helpt misschien ook wel, dat de woningstichting de huren tijdelijk heeft bevroren. De jaarlijkse huurverhoging, die normaal in juli wordt doorgevoerd, is uitgesteld tot in het najaar.

Woningstichting Woensdrecht heeft ruimere betalingsregelingen voor mensen die toch in problemen zijn gekomen door de coronacrisis. Normaal moet een huurachterstand binnen een half jaar worden weggewerkt. Nu mogen huurders er soms langer over doen, in overleg met de stichting natuurlijk. Dat geldt ook voor zakelijke huurders, zoals een kapper en een tandarts. Ook met hen zijn speciale regelingen getroffen.