Ambulances aan weerszijden van de grens gaan samenwerken

OSSENDRECHT / PUTTE - Ambulanceritten van en naar de gemeente Woensdrecht duren vaak té lang - met name naar de kernen Ossendrecht en Putte wordt de tijdlimiet met de helft overschreden. Daarom willen de ambulancediensten aan weerszijden van de grens met elkaar samenwerken. Maar voor het zover is, zal eerst een aantal praktische hindernissen overwonnen moeten worden.

De aanrijtijden van de ambulances zijn nu nog een punt van zorg in de gemeente Woensdrecht. Volgens de algemene richtlijnen zou een tijdsoverschrijding van 5 procent toelaatbaar zijn bij spoedritten. In Woensdrecht wordt gemiddeld gezien een overschrijding van 23,5 procent geconstateerd. Voor de kernen Putte en Ossendrecht is dat respectievelijk 41,7 en 52,3 procent.

Elke minuut telt

Wethouder Jeffrey van Agtmaal: “We weten allemaal dat iedere minuut telt bij een levensbedreigende situatie. We zoeken dan ook steeds naar mogelijkheden om mensen in onze gemeente zo snel mogelijk van de noodzakelijke hulp te voorzien in een dergelijke situatie. Een van de mogelijkheden is grensoverschrijdende samenwerking met België".

Belemmeringen

Het uitwisselen van ambulancediensten is niet zo eenvoudig als het lijkt, merkt Van Agtmaal op. Zo is er een onderling verschil in opleidingen en kwalificatie-eisen voor het personeel, de zorgverzekeraars hanteren verschillende vergoedingen en er is een verschil in de zwaailichten en sirenes. Ook is er geen toestemming om naar een ziekenhuis in het buitenland door te rijden. Voor al deze belemmeringen zal een praktische oplossing gevonden moeten worden.