Coronavaccinatiepost West-Brabant geopend: eerste prik is voor Barry

BREDA - Ook West-Brabant heeft sinds vrijdag een prikpost voor de coronavaccinaties. ’s Ochtends om 8 uur ging de priklocatie open, in het oude Amphia-ziekenhuis in Breda. En de eerste prik was voor senior verpleegkundige Barry. Hij is de eerste van velen, want in een maand tijd krijgen meer dan 8.200 hulpverleners uit de regio hun coronaprik.

Door: Erik Peeters en Bianca van Vugt

In drie rijen naast elkaar zetten verpleegkundigen van de GGD prik na prik na prik. Van ’s ochtends acht uur tot ’s avonds acht uur. De komende maand krijgen maar liefst 8200 West-Brabantse zorgverleners hun eerste coronavaccinatie. Want vrijdagochtend is de nieuwe priklocatie geopend in het oude Amphia-ziekenhuis in Breda.

Verantwoordelijkheid voor maatschappij

De eerste coronaprik is voor Barry. Hij werkt bij Surplus als senior verpleegkundige in woonzorgcentrum De Zeven Schakels in Zevenbergen. “Ik vind, je hebt een verantwoordelijkheid naar onze bewoners toe, naar je collega's toe,” vertelt hij, nadat hij zijn vaccinatie heeft gehad. “Bewoners die ziek worden, collega's die uitvallen door ziekte of doordat ze getest moeten worden en de testuitslag af moeten wachten. Ik vind het daar gewoon een verantwoordelijkheid naar toe, maar ook naar de maatschappij. Als je 't hebt over die vermeende groepsimmuniteit, ja, dit is een manier om dat te gaan creëren. Je moet dat gewoon, met beide handen moet je dat aangrijpen.”

Tamara Klaassen, verpleegkundig specialist, heeft de eerste West-Brabantse prik gezet. De vaccinaties geven haar hoop. “Het was een heel bijzonder moment. Ja, toch een beetje weer de start van hopelijk een mooi nieuw begin,” legt ze uit. “Bij de GGD hebben wij daar van begin af aan mee te maken gehad. Vorig jaar rond deze tijd zijn wij begonnen met bronnen- en contactonderzoek, testen. We zijn nu bijna een jaar verder, dus dat leeft enorm. We zijn moe, we willen uit deze crisis met elkaar. En ook gewoon eigenlijk ons normale werk in andere omstandigheden weer kunnen oppakken.”

Eerst de zorgverleners, dan kwetsbare 60-plussers

De medewerkers in de zorg zijn als eerste aan de beurt voor de coronavaccinaties. Daarna krijgen kwetsbare 60-plussers de prik, legt Annemieke van der Zijden uit, directeur Publieke Gezondheid GGD West-Brabant. “De mensen van 60 jaar en ouder zijn nu eenmaal kwetsbaarder voor dit virus dan de mensen van een jongere leeftijd. En dán beginnen we met die groep en de verwachting is dat we dat ergens in het tweede kwartaal gaan doen.”

Voor West-Brabant heeft Breda nu drie priklijnen. Maar daar blijft het niet bij. “Willen wij de hele bevolking vaccineren, dan gaan we echt opschalen de komende weken, maanden. En dat doen we dus niet alleen maar hier” vertelt Arthur Rijkers, projectleider Covid-19 Vaccinaties van de GGD.  “Hier werken we nu met 3 priklijnen. Dat breiden we uit naar acht priklijnen, zodra er meer vaccins beschikbaar zijn. Maar we gaan ook naar andere locaties toe om verspreid over de regio van dienst te zijn.”

Eerste uitbreiding komt in Bergen op Zoom

De eerste uitbreiding komt in Bergen op Zoom, aldus Van der Zijden. En dat gebeurt al snel. “We gaan eind van deze maand openen in Bergen op Zoom, een nieuwe locatie. Daar kan je testen en vaccineren tegelijk. En het voordeel daarvan is, is dat we dat ook kunnen wisselen. Dus als we het testen afschalen en meer gaan vaccineren, kunnen we meer lijnen gebruiken. Dus dat is de eerste locatie die er in ieder geval bijkomt: Bergen op Zoom.”