De wachtrijen voor verkeersexamens lopen enorm op

ROOSENDAAL - Meer dan 600.000 autotheorie- en praktijkexamens zijn uitgesteld vanwege de coronamaatregelen. Dit zorgt ervoor dat veel mensen die bijna klaar waren om de weg op te gaan, nu nog langer moeten wachten. Dit gebeurt ook bij verkeersschool De Groen in Roosendaal. Hier zijn er ongeveer 65 examens uitgesteld. Straks moeten deze leerlingen extra lessen nemen om weer op het gewenste niveau te komen.

Door: Jerom Huijskens en Vincent Krijtenburg

Sinds de invoering van de lockdown in december hebben er geen praktijkexamens, tussentijdse toetsen en rijtesten plaatsgevonden. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) maakte vorige week bekend dat er meer dan 600.000 examens zijn uitgesteld. Dat heeft ontzettend grote gevolgen, zegt Babette van Rijt, rijinstructrice bij verkeersschool De Groen. “Het CBR zei dat ze verwachten dat deze vertraging tot gevolg heeft dat er een nasleep van twee jaar komt.”

Nog langer wachten

De lijst loopt bij de verkeersschool heel erg op en dat gaan de leerlingen op den duur merken. Ilse de Bakker is leerlinge bij De Groen. Zij haalde haar theorie-examen en zou in februari haar praktijk hebben gehad. Toen de lockdown werd verlengd, is dit examen verplaatst naar april. “Dat is wel heel vervelend, want ik hoopte eigenlijk dat ik voor mijn achttiende verjaardag mijn rijbewijs zou hebben. Ik denk niet dat het nog gaat lukken. Dat is wel balen.”

Extra lessen

Volgens Van Rijt zullen veel leerlingen van verkeersschool De Groen extra lessen nodig hebben als de lockdown weer voorbij is. “Leerlingen zullen extra lessen moeten nemen om op het gewenste niveau te komen voor hun examen. Het zou mogelijk zijn voor sommige leerlingen om zodra de lockdown voorbij is meteen op examen te gaan, maar ik denk niet dat het verstandig is.”

Andere maatregelen

Ook na de lockdown zullen de rijlessen nog heel anders zijn, omdat de rijscholen zich nog steeds aan andere maatregelen moeten houden. De auto moet onder andere uitgebreid schoongemaakt worden en je moet tijdens de lessen een mondkapje op. Er zitten hoesjes om het stuur, de versnellingspook en de handrem. Leerlingen zoals Ilse hebben daar wel last van. “Je moet bijvoorbeeld altijd met een mondkapje op zitten. Ook heb je normaal gesproken een uur lestijd, maar nu moet je eerder teruggaan, omdat de auto nog schoongemaakt moet worden voor de volgende leerling.”