Bergen op Zoom

Fluitend onderweg naar een duurzame toekomst

Han Verbeem Han Verbeem

De Tilburgse fluitist, dirigent en creatieveling Vera Hofman trekt de wandelschoenen aan voor een duurzame toekomst. En ze gaat daarbij een goed gesprek niet uit de weg. Donderdag was de start van haar tiendaagse Walk en Talk-sessie met in totaal twintig wandelingen van tien kilometer elk. Bij de Kraaijenberg maakten de deelnemers kennis met de de natuur tussen Bergen op Zoom en Woensdrecht. Uiteraard mocht daarbij de muzikale noot niet ontbreken.

Eén van van de deelnemers is Pieter Wierickx. Hij is ondernemer in Roosendaal en Bergen op Zoom en houdt zich bezig met onder meer de verduurzaming van het Bergse bedrijventerrein Lage Meren-Meilust. Aandachtspunten zijn energieverbruik, duurzame bedrijfsprocessen en bewust omgaan met materialen en afvalstoffen. “We zijn een eind op de goede weg ook al hebben we nog veel te bereiken”, zegt hij. De klimaatverandering zorgt voor enerzijds warmere, droge zomers en tegelijk perioden van hevige neerslag in het voor- en najaar.

De taal van de muziek

Volgens initiatiefneemster Vera Hofman is “de roep om verandering op het gebied van cultuur, klimaat en economie is tijdens de coronacrisis in een stroomversnelling geraakt.” De huidige tijd laat volgens haar zien, dat wie het écht wil, de samenleving van het ene op het andere moment kan veranderen.

Met de Walk en Talk wil Hofman verbindingen leggen tussen mensen uit het bedrijfsleven, beleidsmakers en bestuurders. Zij gelooft daarbij in de kracht van een goed gesprek en het zichtbaar maken van de unieke en gelijk kwetsbare Brabantse natuur. “We laten hen ervaren hoe mooi deze wereld kan zijn.” Dat doet ze met haar eigen taal: de muziek.

Muzikale improvisatie

Vanuit de parkeerplaats bij de Kraaijenberg wandelt de groep langs de natuur van het Markiezaatsmeer naar de Fianestraat, en van daaruit richting de Heimolen, Zuidgeest, Lindonk en weer terug. Vóór het vertrek haalt Hofman de dwarsfluit tevoorschijn en speelt een improvisatie. Dan vertrekt de groep, het heuvelpad op richting de uitkijkpost.

“Wat een bijzonder mooi gebied”, zegt Hofman. “Ik ben hier nog nooit eerder geweest. Brabant heeft zoveel moois te bieden.” De komende dagen volgen er nog Walk en Talk-wandelingen en gespreksrondes in andere Brabantse regio’s zoals Breda, Boxtel, Schijndel, Mierlo en Tilburg. De laatste bijeenkomst is in Limburg, op 16 augustus in Heerlen.