Zundert

Alzheimer Café Zundert: ‘Ik had liever de diagnose kanker dan dementie’

Liselotte de Lobel Liselotte de Lobel

Op dit moment hebben zo’n 300 duizend mensen in ons land last van dementie. Met de toenemende vergrijzing zal dat aantal fors stijgen volgens huisarts Wouter Vos uit Zundert. Omdat het vroegtijdig herkennen van signalen belangrijk is, gaf de huisarts uitleg in het Alzheimer Café Zundert.

Rond half acht begint de zaal al aardig vol te raken in verzorgingstehuis De Willaert. Hier wordt elke tweede donderdag van de maand een avond georganiseerd door Alzheimer Café Zundert. Deze keer was het thema ‘Niet pluis gevoel’. “Met dit soort dagen en bij het café willen we meer bekendheid geven aan dementie. We willen zoveel mogelijk mensen benaderen, want het wordt uiteindelijk wel een volksziekte”, vertelt Barbara Wessels, vrijwilliger bij het Alzheimer Café.

Hoe het er nu vooruitziet is dat één op de vijf mensen dementie krijgt. De verwachting volgens Alzheimer Nederland is dat het aantal mensen explosief stijgt naar ruim een half miljoen in 2040. Iedereen krijgt er volgens de organisatie mee te maken: als patiënt, mantelzorger of binnen de familie- en vriendenkring.

Signalen

Een aantal van de symptomen zijn; taalproblemen, verandering van gedrag en karakter, vergissen in tijd en plaats, problemen tijdens dagelijkse handelingen en de meest bekende – vergeetachtigheid. De huisarts raadt aan om bij twijfel altijd naar de dokter te gaan voor een controle. Op basis van een aantal testen en een bloedonderzoek wordt er gecontroleerd of uitgesloten of er sprake is van dementie.

“Als iemand weet dat hij of zij het heeft, dan kan er meer hulp geregeld worden. Dat is in mijn ogen de belangrijkste reden om het vroegtijdig te signaleren”, legt huisarts Vos uit. Daarnaast heeft volgens de dokter de familie ook recht om het te weten, zodat zij er rekening mee kunnen houden en eventuele aanpassingen in hun eigen dagelijkse routine. Op dit moment is er nog geen medicijn voor de verschillende vormen van dementie.

70 procent van de mensen met dementie heeft Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Ongeveer 70 procent van de mensen met dementie heeft Alzheimer. Het begint met geheugenverlies en kan uitgroeien tot moeite met dagelijkse handelingen. Bij Alzheimer gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot, door een ophoping van eiwitten in zenuwcellen.

Levensverwachting

Volgens Vos is de gemiddelde levensverwachting zes en een half jaar, maar dat is per individu weer anders. “Het ligt heel erg aan het stadium waarin het ontdekt wordt, maar om dat voor het individu goed te voorspellen is erg lastig.” De leeftijd waarop de diagnose gesteld wordt, is hierbij van belang. Mensen gaan niet dood aan dementie, maar aan de gevolgen ervan. “Door de dementie eten de mensen bijvoorbeeld minder. Zodra ze kou vatten kan dat fataal zijn, omdat het lichaam zichzelf niet meer kan herstellen.” Het is na kanker en hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak.

Eén verhaal is vrijwilligster Marjo het meest is bijgebleven. “Een van de oudere zei tegen mij: ‘Ik had liever de diagnose kanker dan dementie. Dan weet ik tenminste waar ik aan toe ben en wat ik kan verwachten.’ Dat maakte zoveel indruk op mij.”

Hoewel het niet te voorkomen is, zijn er wel manieren om de kans op de ziekte te verkleinen. Het belangrijkste volgens de arts is een actieve levensstijl. “Veel participeren met activiteiten, sociale contacten onderhouden. Er is nog een heel lijstje op te noemen, maar dit zijn wel de belangrijkste dingen.”