Geen regio geselecteerd

Comité maakt plannen bekend rondom WK Cyclocross

Dennis van de Merbel Dennis van de Merbel

Het organisatiecomité van het WK Cyclocross in Hoogerheide op 1 en 2 februari nodigde 7 januari de pers uit in Woensdrecht bij Non Plus Ultra, om de laatste nieuwtjes te ontvangen omtrent dit grote internationale sportevenement in het wielerdorp van Nederland. 

Carl Huijbregts nam samen met Jan Prop, voorzitter van het organiserend comité, alle facetten door die bij de organisatie van zo’n groot internationaal evenement komen kijken. Er worden honderden VIPS verwacht en enkele tienduizenden bezoekers. “Op het WK in Koksijde in 2012 kwamen op zondag zo’n 63.000 man af.” Om zo’n grote groep mensen op te vangen, is het terrein aangepast. Een nog grotere VIP tent en meer oversteek mogelijkheden voor het publiek. Er wordt al vanaf voor de kerst gebouwd aan alle faciliteiten. “De hospitality units zijn bijna helemaal uitverkocht en ook de ticketverkoop voor het publiek loopt goed. Toch zal de mate van toeloop van het publiek voor een deel afhangen van de weersomstandigheden. “Sneeuw en ijs, liever niet.” Aan het parcours is nagenoeg niets veranderd ten opzichte van een reguliere wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide. De renners komen niet zoals vijf jaar geleden bij het WK door de Raadhuisstraat, de winkelstraat van Hoogerheide, zodat het centrum bereikbaar blijft.  

Ook de bondscoaches van België en Nederland waren van de partij, maar lieten weinig los over hun persoonlijke favorieten. Ook zij verwijzen naar de invloed van de weersomstandigheden. “Als het zacht en nat weer blijft, beloofd het een echte moddercross te worden.” Wel verwachten beide bondscoaches dat de regenboogtrui bij de elite, maar ook bij de dames en de jongerenklassementen, naar een Belg of Nederlander zal gaan. In het achterhoofd wordt wel rekening gehouden met de Franse renner Francis Mourey en de geduchte concurrent voor Marianne Vos, de Amerikaanse Katie Compton. Maar beide noemen toch de Belgische toppers uit het veldrijden als grootste kanshebbers voor de titel bij de Elite; Niels Albert en Sven Nys, omdat ervaring op zo’n parcours vaak de doorslag geeft.  

Natuurlijk wordt ook gehoopt dat de Nederlanders het goed doen op het WK in eigen land. Bij de Elite hoopt de bondscoach van de Nederlandse ploeg Johan Lammerts, dat Lars van der Haar voor een verrassing kan zorgen. Hij heeft zich ondanks zijn jonge leeftijd al bewezen door een bijna niet meer te missen eindzege van het regelmatigheidsklassement van de Wereldbeker. Bij de dames zal Marianne Vos moeilijk te kloppen zijn, ook al steekt ze momenteel nog niet in topvorm; ze heeft nog drie weken de tijd. 

In die drie weken zullen de zonen van oud-renner Adrie van der Poel, Mathieu en David, goed rust moeten nemen en om te leren gaan met de druk in de rol als favoriet op een WK in eigen land. Vooral van Mathieu van der Poel wordt veel verwacht, op het parcours van zijn vader. Met Lars Boom liep dat in 2009 niet goed af. “Maar Mathieu is nog jong en heeft dit seizoen al boven verwachting gepresteerd, het slagen van dit seizoen hangt niet af van dit kampioenschap,” aldus de trotse vader, die de jongens zo goed mogelijk adviseert om met alle aandacht om te kunnen gaan. Ondanks dat Adrie het wat probeert af te zwakken, zullen het spannende dagen worden op 1 en 2 februari in huize van der Poel.