Geen regio geselecteerd

Fotocollectie Heemkundekring Halchterth

Redactie Redactie

Na ruim anderhalf jaar van voorbereiden en digitaliseren is het eindelijk zover. De volledige fotocollectie van Heemkundekring Halchterth is vanaf woensdag 10 oktober permanent te zien in de digitale beeldbank van Het Markiezenhof op www.markiezenhof.nl.

Deze unieke collectie beeldmateriaal van Halsteren en omstreken bestaat uit bijna 10.000 foto’s, dia’s en glasnegatieven, aangevuld met een aantal mooie fotoalbums.

Begin 2011 besloten Wim Reijnders, directeur van Het Markiezenhof, en Suus Nefs, voorzitter van de fotoclub van Heemkundekring Halchterth samen te werken aan het grootschalige fotoproject.

Het idee was om de volledige fotocollectie van de Heemkundekring Halchterth op professionele wijze te laten digitaliseren.

Onder begeleiding van Saskia van Bavel, beheerder van de beeldcollectie van Het Markiezenhof, hebben de leden van de fotoclub van Heemkundekring Halchterth intensief gewerkt aan de voorbereidingen op de digitalisering. Foto’s werden in zuurvrije dozen gerangschikt, dia’s werden voorzien van barcodes en glasnegatieven werden voorzichtig op maat verpakt. Uiteindelijk werd in april 2012 het materiaal opgehaald door het digitaliseringsbedrijf Picturea in Heiloo.

Het project is voor de leden van de fotoclub nog lang niet afgerond, de afbeeldingen moeten nog beschreven worden. Binnenkort zullen zij samen met Saskia van Bavel starten met het invoeren van beschrijvingen van de foto’s in de database.

Het registeren en beschrijven van de afbeeldingen is van essentieel belang, omdat door middel van deze metadata alle 10.000 foto’s eenvoudig doorzocht kunnen worden.

Niet alleen de leden van de fotogroep beschrijven de afbeeldingen, ook u kunt deelnemen aan het grootschalige project. Via de website van Het Markiezenhof is het mogelijk om opmerkingen te plaatsen bij de betreffende foto’s. Deze aanvullingen worden vervolgens verwerkt en aan de beschrijvingen toegevoegd.

 

Bron: Heemkundekring Halchterth