Wouwse Plantage

Gevaarlijk kruispunt Wouwse Hill vijf maanden dicht voor aanleg rotonde

Het kruispunt Plantagebaan met Westelaarsestraat behoort tot de top 20 van onveilige verkeerspunten in Roosendaal.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het kruispunt Plantagebaan-Westelaarsestraat (Wouwse Hil) bij Wouwse Plantage verdwijnt. Daar komt een rotonde voor terug. Dat is met de verwachting dat de verkeersveiligheid op dat – nu nog – gevaarlijke punt, daardoor verbeterd wordt. De werkzaamheden brengen overlast met zich mee: het kruispunt is namelijk dicht van 5 maart tot 25 juli.

Directe omwonenden van de Wouwse Hil en inwoners van Wouwse Plantage kwamen maandagavond in grote getalen bijeen in Café-Zalen Donkenhof in Wouw. Daar stond ze een informatieavond te wachten, met uitleg over de werkzaamheden en de impact die daarbij komt kijken. Bijna alle stoelen in de ruime zaal zijn bezet. Eigenlijk zou de informatieavond op donderdag 6 februari zijn. “Maar wethouder Evelien van der Star en ik wilden hier graag bij aanwezig zijn”, opent wethouder Robin Heij de avond.

Al snel geeft Heij het woord aan Eric Verstraten. Hij is projectleider van project Wouwse Hil én de Plantagebaan. Want overlappend met de aanleg van de rotonde, begint namelijk ook de herinrichting van de Plantagebaan in het dorp Wouwse Plantage. Deze werkzaamheden starten op 2 juni 2025 en horen klaar te zijn op 1 mei 2026. Bijna een jaar dus, en al die tijd blijft de Plantagebaan dicht voor gemotoriseerd verkeer.

Afsluiting is bewuste keuze

Terug naar de Wouwse Hil, want over de Plantagebaan volgt drie à vier weken vóór de start van dat project een andere informatieavond. Eigenlijk zou de rotonde in september 2024 al aangelegd worden. “Maar toen wisten we nog niet dat er ook dringend groot onderhoud nodig is aan de kabels en leidingen die daar onder de grond lopen”, legt Verstraten uit. In overleg met Brabant Water en Enexis is er besloten om de werkzaamheden samen te voegen. “Dat bespaart een hoop tijd en geld”, luidt de reden.

Er is bewust voor gekozen om het kruispunt van begin maart tot eind juli af te sluiten voor ál het gemotoriseerd verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen nog wel passeren. Het is vrijwel niet te doen om de weg deels open te houden, terwijl alle netwerk-, elektriciteitskabels, gas- en waterleidingen vervangen moeten worden. “Dan krijg je knipjes en lassen in de kabels en leidingen, dat moet je niet willen.”

Omleidingsroutes en tijdelijke maatregelen

De impact van de sluiting is groot. Verkeer zal moeten omrijden. Uit onderzoek blijkt dat er dagelijks bijna tienduizend auto’s het kruispunt passeren. 70 procent van dat verkeer is doorgaand verkeer, de overige 30 procent is bestemmingsverkeer. Veel auto’s rijden over het kruispunt om naar de A58 te rijden. Verkeer vanuit Roosendaal en Nispen volgt daarom een omleidingsroute over de Willemdreesweg, N262 en A58 via Roosendaal. Dat zou maar vier minuten om zijn. Voor verkeer van en naar Wouwse Plantage gaat het om een extra reistijd van tien minuten. “Als je geen file hebt, en dat is er wel vaak op het stuk snelweg tussen Wouwse Plantage en Roosendaal”, roept iemand.

De grootschalige omleidingsroute voor het doorgaande verkeer (afbeelding: gemeente Roosendaal/Haans Consultancy)

Omdat verwacht wordt dat lokaal verkeer daardoor via Heerle gaat rijden, wordt er een eenrichtingslus ingesteld. Deze gaat via de Westelaarsestraat, Weststraat, Bleijdenhoeksestraat en de Kerkstraat. “Er is voor eenrichting gekozen omdat de smalle wegen zijn die niet geschikt zijn voor grotere verkeersstromen.” Deze keuze is gemaakt in samenspraak met de dorpsraad en agrariërs in de omgeving.

De eenrichtingslus voor lokaal verkeer (afbeelding: gemeente Roosendaal/Haans Consultancy)

Verder komen er maatregelen om sluipverkeer tegen te gaan. Een rigoureuze maatregel is het blokkeren van de Spuitendonksestraat-Huijbergseweg, ten westen van de Haiinksestraat. Dat gebeurt met grote betonblokken. “Dat doen we om de veiligheid van de vele fietsende scholieren op die weg te waarborgen”, aldus de projectleider. Recent is al een landbouwsluis aangebracht in de Huijbergseweg, ten oosten van de Haiinksestraat. De Akkerstraat wordt tijdelijk een eenrichtingsweg. Dit wordt tevens de calamiteitenroute voor hulpdiensten.

Openbaar vervoer

Iedere werkdag rijdt ieder uur buslijn 104 over de Plantagebaan via Wouw richting Roosendaal. Aan de weg liggen drie haltes: Moerkantsebaan, Wouwse Plantage en Wouwse Hil. De halte Wouwse Hil komt dan te vervallen. De bus rijdt die periode namelijk via de Huijbergsebaan over de A58 naar Roosendaal. Buslijn 112 neemt de halte in Wouw over van lijn 104. “De gemeente Roosendaal en de provincie onderzoeken de mogelijkheid tot Bravoflex voor de halte Wouwse Hil”, gaat Verstraten verder. “Zodra daar meer duidelijk over is, laten we het weten.”

De Wouwse Hil sluit vanaf 5 maart. Eerst zullen de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd worden. De werkzaamheden van Brabant Water en Enexis duren van 17 maart tot en met 30 mei. Daarna wordt de rotonde aangelegd, dit duurt naar verwachting tot 25 juli. Wie op de hoogte wil blijven over de plannen en ontwikkelingen, gaat naar de projectsite.