Roosendaal

Halve Marathon Roosendaal zet in op inclusiviteit met de RoosRun

Voorzitter Rens van den Oever tussen Lisanne Maas (links) en Maxime Smits (rechts) van de werkgroep Uniek Sporten.

Tomlin Smits Tomlin Smits

Tijdens de Halve Marathon van Roosendaal op 22 juni zal er dit jaar een primeur plaatsvinden. Voor het eerst kunnen namelijk mensen van alle leeftijden met een lichamelijke of geestelijke beperking ook deelnemen aan het evenement. De RoosRun is speciaal voor hen in het leven geroepen.

Het idee voor de RoosRun is ontstaan na contact tussen de gemeente en de organisatie, zo vertelt Rens van den Oever. “De gemeente Roosendaal heeft inclusiviteit en duurzaamheid bij evenementen namelijk hoog in het vaandel staan”, begint hij. Van den Oever en covoorzitter Mandy Bek hebben daardoor samen besproken hoe inclusiviteit aan de Halve Marathon toegevoegd kan worden.

Uniek Sporten

Na een kleine speurtocht kwamen de voorzitters uit bij Uniek Sporten. Deze groep is onderdeel van Sportservice Noord-Brabant (SSNB), een organisatie die zich inzet voor een ‘gezond en veerkrachtig Brabant’. “De werkgroep Uniek Sporten is er speciaal voor mensen waarvoor sporten niet vanzelfsprekend is”, legt beweegcoach Maxime Smits van SSNB uit. Zij staan in contact met gemeentes en verenigingen en zo is het balletje voor de Halve Marathon gaan rollen.

Uiteindelijk kwamen de organisatie en de werkgroep Uniek Sporten van SSNB tot de RoosRun. Aan deze één kilometer lange hardloopwedstrijd kunnen mensen van alle leeftijd met een fysieke of mentale beperking deelnemen. “Dat kan echt variëren van een chronische beperking tot iemand die met een rollator loopt, iedereen is welkom”, vertelt Van den Oever. Wanneer iemand begeleiding nodig heeft, is er voldoende ruimte voor begeleiders om mee te lopen. De deelnemers lopen straks over hetzelfde parcours als waar de Kidsrun plaatsvindt. Smits vertelt dat dit het eerste sportevenement in de gemeente Roosendaal is wat inclusief wordt. “Daarmee sluit het aan bij de landelijke strategie waarin alle evenementen in 2030 inclusief moeten zijn.”

Samenwerking met ’t Paviljoen

Volgens de voorzitter is de gemeente ook erg blij met de RoosRun. “Sporten is voor iedereen. Zo kan echt iedereen toch deelnemen aan de marathon en genieten van de sfeer die er hangt.” De bekendmaking van de RoosRun vond plaats in lunchroom ’t Paviljoen in Roosendaal. Die locatie is niet willekeurig gekozen. “In ’t Paviljoen hebben we een partner gevonden waar we alle deelnemers kunnen opvangen”, vertelt Van den Oever. De hoeveelheid mensen die langs de kant staan kan volgens de voorzitter best overweldigend zijn. “In het restaurant kunnen we zo rustig iedereen ontvangen en gezamenlijk naar de start gaan.” Ook na afloop van de wedstrijd, wanneer alle deelnemers hun medaille hebben ontvangen, zal de hele groep weer gezamenlijk terugkeren naar ’t Paviljoen.

Vanaf maandag 17 maart is het mogelijk voor deelnemers om zich in te schrijven voor de RoosRun. “Dat kan net als voor de overige afstanden via de website van de Halve Marathon”, legt de voorzitter uit. Maxime Smits en Lisanne Maas van Uniek Sporten gaan de organisatie helpen door het evenement bekend te maken bij de doelgroep.

Van den Oever heeft nog wel een kleine wens voor de Halve Marathon van start gaat. “De RoosRun kost best wel wat geld.” Vandaar dat de organisatie nog op zoek is naar een sponsor die zijn naam aan het evenement wil verbinden. “Zo kunnen wij als organisatie de deelnemers misschien nog wat extra’s bieden, dat zou helemaal perfect zijn”, sluit Van den Oever af.

Lees ook: Halve Marathon Roosendaal kan tóch plaatsvinden