Woensdrecht

Helikopters oefenen elke maandagavond op vliegbasis Woensdrecht

Maarten Elst

Vanaf maandag 6 september zullen Chinook, Apache en Cougar-helikopters wekelijks oefenen op Vliegbasis Woensdrecht. De vliegbasis ondersteunt hierbij Defensie Helikopter Commando in Gilze-Rijen. Tot ongeveer april (met uitloop) kan er geluidshinder ondervonden worden tussen 19:00 uur en 22:00 uur ‘s avonds ten gevolge van deze helikopteroefeningen. Het geluid zal, volgens de vliegbasis, zwaarder zijn dan bij lesvliegtuigen en zal wat langer aanhouden.

Vliegbasis Woensdrecht werkt intensief samen met haar collega’s van Defensie Helikopter Commando in Gilze-Rijen. In het kader daarvan zullen helikopters vanuit Gilze naar Hoogerheide vliegen. “Zoals bekend werken we samen met de basis in Gilze-Rijen”, laat een woordvoerster van Vliegbasis Woensdrecht weten. “Wij ondersteunen ze met oefeningen op de luchtmachtbasis in Hoogerheide.”

Geluidsoverlast

Het kan dat inwoners van de gemeente Woensdrecht, en in het bijzonder degenen die dicht bij de luchtmachtbasis wonen, geluidsoverlast ervaren. “Het geluid zal zwaarder zijn dan bij lesvliegtuigen en zal wat langer aanhouden”, vervolgt de woordvoerster. “Het kan gaan om een enkele Chinook (een zware helikopter met twee rotobladen), één of meerdere Apache-helikopters of een Cougar.”

De oefeningen vinden elke maandagavond plaats van 19:00 uur tot en met 22:00 uur. “De helikopters zullen tactische manoeuvres uitvoeren op diverse hoogtes, procedures oefenen, een plek naderen en weer vertrekken en verticaal landen”, aldus de Vliegbasis. “Om tien uur ‘s avonds vertrekken ze terug naar Gilze. Aanvankelijk zijn de oefeningen wekelijks op maandag tot en met april 2022. Dat kan eventueel nog uitlopen, dat is op dit moment nog niet bekend.”

Wie hinder ervaart, kan dat melden bij de geluidsklachtencommissie COVM. Die beoordeelt of oefenende militairen zich aan de regels houden. Klachten melden kan telefonisch (0800-022 60 33) of via het klachtenformulier.