Geen regio geselecteerd

Iemand bedacht nieuwste Stenen Strofen

Dennis van de Merbel Dennis van de Merbel

Op maandag 20 januari 2014 om 16.00 uur onthult burgemeester Petter in de Zuidmolenstraat in Bergen op Zoom de nieuwste Stenen Strofen, het gedicht Iemand bedacht van Ester Naomi Perquin. Perquin schreef het gedicht als blijvende herinnering aan 800 jaar stadsrechten. Bijdragen van gemeente Bergen op Zoom en het Lira Fonds maakten het gedicht mogelijk. Het gedicht is aangebracht op de gevel van ‘het cleijn fluweelen brouxken’ Zuidmolenstraat 25 in Bergen op Zoom.

Iemand bedacht

 

Een man gaat slapen in een dorp en wordt wakker in een stad.

Zijn bed is blijven staan, zijn huis, de naam

die hij kent is gebleven.

 

Ach, niemand vertelt hem ooit wat. Hij staat op en wast zich,

het is een doodnormale dag. Hij spoelt dorpsstof van zijn huid,

luistert naar de kerk, de hoge vogels, opent dan het luik.

 

En kijk eens aan, de lengte van de horizon, de halve hemel

en acht eeuwen stedelijk leven rollen zich

recht voor hem uit.

 

Een dorp past doorgaans in één blik. Een stad in steeds opnieuw

beseffen waar je bent. Steeds andere ogen om te zien dat je bed

vannacht is gebleven, dat je huis er nog staat.

Dat je woont in een naam die je kent.

 

 

Ester Naomi Perquin (°Utrecht, 1980) groeide op in Zeeland en in 2007 debuteerde zij bij Uitgeverij van Oorschot met de dichtbundel Servetten halfstok. In 2009 volgde Namens de ander. Voor haar werk ontving ze onder meer de Liegend Konijn Debuutprijs, de Anna Blamanprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de J.C. Bloemprijs. Begin 2012 verscheen haar nieuwe bundel Celinspecties, welke werd bekroond met de VSB Poëzieprijs 2013.

 

Programma
Vanaf 16.00 uur vindt de onthulling van het gedicht plaats. Cees Vanwesenbeeck vertelt iets over het project Stenen Strofen. Bert Bevers bespreekt vervolgens het werk van Ester Naomi Perquin en haar gedicht Iemand bedacht. Daarna onthult burgemeester Frank Petter het gedicht en leest Ester Naomi Perquin het gedicht voor. Tot besluit van de bijeenkomst is er een drankje en een hapje.

Comité Stenen Strofen
Iemand bedacht is het achttiende gedicht in de poëzieroute in Bergen op Zoom. Het comité Stenen Strofen brengt op gebouwen gedichten aan die speciaal voor die locaties zijn geschreven. De gedichten worden geschreven door dichters uit het Nederlandse taalgebied. Anne Vegter, Dichter des Vaderlands, werkt op dit moment voor Stenen Strofen aan een gedicht voor de Bergse Plaat, een wijk in Bergen op Zoom.

Het comité Stenen Strofen bestaat uit Elaine Kools, Bert Bevers, Marc Meeuwissen, Cees Vanwesenbeeck en Peter van der Graaf.