Groep inwoners gemeente Moerdijk bezorgd over plannen nieuwe Niervaert

Foto: Google Streetview
Een aantal bewoners van de gemeente Moerdijk hebben hun zorgen geuit over de nieuwbouw van de Niervaert in Klundert. Dat laten zij weten in een brief aan de gemeente. Daarin stellen ze onder andere dat het financieel een risico is en dat inwoners niet genoeg zijn betrokken bij de plannen voor de nieuwbouw. Ook vinden ze dat de plannen niet goed zijn onderbouwd.
Volgens de groep bewoners heeft de gemeente eerder gemeld dat ze moeten besparen op de zwemvoorzieningen. Op de structurele uitgaven van één miljoen euro zou er 300 duizend euro bezuinigd moeten worden. In de plannen voor de nieuwe Niervaert komen de jaarlijkse kosten uit tussen zo’n 1,9 miljoen euro en 2,3 miljoen euro. Dat zijn alleen de kosten voor de Niervaert en dat is dus fors hoger.
De bezorgde briefschrijvers zijn bang dat de gemeentelijke belasting hierdoor gaat stijgen. Volgend jaar krijgen de gemeentes namelijk ook nog eens minder geld van het Rijk, waardoor het volgens de bewoners lastig gaat worden om het nieuwe zwembad te kunnen betalen. In de brief geven ze aan de komende investeringen in bijvoorbeeld centrum- en scholenontwikkeling belangrijker te vinden.
Twijfelachtige locatie
Naast de zorgen over de financiën laten de briefschrijvers ook weten de locatie niet goed genoeg te vinden. Het plan is namelijk om de nieuwe Niervaert op dezelfde locatie te bouwen als het huidige zwembad. Een locatie aan de A17 en de toekomstige randweg tussen Klundert en Zevenbergen is veel beter, vinden ze. Dat biedt betere bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Daarmee zijn de zwembaden ook beter verspreid over de gemeente.
Maatschappelijke risico’s
In de brief benoemen de schrijvers dat de Niervaert zelf niet in een goede staat is, maar de andere sportfaciliteiten nog wel goed genoeg zijn. Ze stellen daarom voor om alleen het zwembad te renoveren. De verduurzaming van de drie baden wordt nog onderzocht. In 2023 zou gezegd zijn dat die drie baden ook open blijven. Als deze drie baden verduurzaamd worden kost dat 195 duizend euro. Dat komt dan nog extra bij de één tot twee miljoen voor de nieuwe Niervaert.
Volgens de schrijvers zijn de personeelskosten niet meegenomen bij de plannen. Dat heeft direct gevolg op de openingstijden van het zwembad en wat het de gemeente financieel oplevert, stellen ze.
Burgers te weinig betrokken
Als laatste vindt de groep dat burgers te weinig betrokken zijn bij de plannen van de nieuwe Niervaert. De adviezen van twee deskundigen zijn volgens hen niet meegenomen in het voorstel dat er nu ligt. Ook een enquête onder bewoners is genegeerd. Uit die enquête kwam wel dat 48 procent best bereid is meer te betalen voor zwembadvoorzieningen tegenover 39 procent die dat niet wilden. Er is overigens geen bedrag genoemd bij de mensen die meer wilden betalen. 13 procent had geen mening.
De briefschrijvers vragen de gemeente daarom om de plannen te pauzeren. Ze willen graag een transparante analyse waarin de voor- en nadelen worden gedeeld. Daarnaast stellen ze een heronderzoek voor waarin de locatie wordt afgewogen en dat er inwoners uit de hele gemeente mee kunnen denken over de Niervaert. Tot slot willen de schrijvers een spoeddebat over de risico’s van de overcapaciteit van zwemwater in de gemeente.
Komende donderdag gaat de raad de plannen voor de nieuwe Niervaert bespreken. Daar wordt ook deze brief in meegenomen.