Heerle

Inwoners van Heerle klaar voor inspraakavond azc: ‘Hier leven we naartoe’

protest werkgroep azc heerle

Veel inwoners van het dorp zijn niet blij met de plannen van een azc in Heerle.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een kleine vijftig man verzamelt zich donderdagavond in dorpshuis De Schalm in Heerle. Ze worden daar bijgepraat door de werkgroep ‘Laat Heerle met rust’, die wil voorkomen dat de plannen voor een azc in Heerle doorgaan. De informatieavond is ook een voorbereiding op de inspraakbijeenkomst die 26 februari plaatsvindt.

De werkgroep heeft donderdag twee bijeenkomsten georganiseerd: een ’s middags en een ’s avonds. “Ze zijn allebei net zo druk bezocht”, vertelt Ginger Wijngaards namens de werkgroep. “Dat had ik niet verwacht.” Naast geïnteresseerde dorpsbewoners is ook Björn Rommens van de Roosendaalse PvdA aanwezig.

Door middel van een presentatie wordt de groep bijgepraat. Wat is er het afgelopen jaar ook alweer gebeurd? Wat zijn de plannen van de gemeente? En de meest recente update: het verkregen woo-verzoek na een rechtszaak tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), dat de club heeft gewonnen.

Uit de documenten van het woo-verzoek blijkt dat het college en het coa al sinds begin 2023 met elkaar in gesprek zijn over het perceel aan de Bergsebaan. Daar reageren veel aanwezigen verontwaardigd op. “Maar daaruit blijkt ook dat de gemeenteraad dus echt van niks wist tot april 2024”, vertelt André Timmermans, ook onderdeel van de werkgroep. Rommens knikt instemmend.

‘Kleine jeugdinstelling’

Wanneer het opgestelde veiligheidsplan besproken wordt, luidt een reactie uit de zaal: “Ons veiligheidsgevoel interesseert ze niet.” Want veel punten van het veiligheidsplan zijn nog niet ingevuld. Zo zou er bijvoorbeeld een klankbordgroep gevormd worden die in gesprek blijft met de gemeente. “Maar die groep kan pas gevormd worden als het azc er daadwerkelijk is”, aldus Timmermans. “En de wijkagent heeft twaalf wijken onder zich. Dus hoe kan hij goed toezicht houden?”

Een dame die in het publiek zit stelt de vraag: “Wat nou als het azc er toch komt. Kunnen dan misschien wel de vijftig minderjarige vluchtelingen ergens anders opgevangen worden? Dat is namelijk toch een wel heel andere doelgroep. Eigenlijk is dat een soort kleine jeugdinstelling. Realiseert de raad zich dat?” Dat is zeker een onderwerp om aan te kaarten tijdens de inspraakbijeenkomst, wordt geopperd. Het is de groep waar de mensen zich het meeste zorgen om maken.

Wanneer het over de inspraakbijeenkomst gaat is er veel interesse vanuit de dorpelingen om ook in te spreken of een brief te schrijven. Rommens raadt iedereen aan om onderling de onderwerpen te verdelen. “Vertel niet allemaal hetzelfde verhaal”, tipt hij. Dat advies wordt goed ontvangen. Er ontstaat een korte brainstormsessie over hoe de onderwerpen te verdelen.

De locatie waar de nieuwe Cloetta fabriek eigenlijk zou komen komt nog even ter sprake. “Dat zou pas een goede locatie zijn”, wordt er geroepen. Wie weet is dat nog een onderwerp voor de inspraakavond.

Moment van de waarheid

Toen het nieuws bekend werd gemaakt dat de gemeente een locatie op het oog heeft in het buitengebied van het dorpje, had Wijngaards niet verwacht dat Laat Heerle met rust de groep zou worden die het nu is. “Het balletje begon te rollen na de eerste informatieavond in april”, gaat ze verder. “De eerste weken waren we iedere dag uren bezig, er gaat zoveel tijd in zitten. Daar ben ik heel trots op.”

Nog een kleine twee weken en dan is het moment daar waar de inwoners van Heerle al zo lang naar uitkijken: de inspraakbijeenkomst. “Dat is waar we naartoe hebben geleefd”, aldus Wijngaards. Het doel is om de raad ervan te overtuigen ‘nee’ te stemmen tegen het plan om het azc op het beoogde perceel te realiseren. “Ik denk dat de avond zeker indruk gaat maken. Maar wat zal ik blij zijn als het voorbij is.”

Wat zijn de verwachtingen? Daar durven beide werkgroepleden geen antwoord op te geven. “Dat zien we 2 april”, zegt Wijngaards. Stemt de raad toch voor de plannen, dan ziet de groep nog genoeg mogelijkheden om de plannen in ieder geval zo lang mogelijk af te remmen.