Geen regio geselecteerd

Jongeren uit Roosendaal krijgen militaire training

Redactie Redactie

Het is kerstvakantie en door corona is er voor de jeugd minder te beleven dan normaal. Gemeente Roosendaal wil haar jongeren iets bijzonders bieden in de vorm van een winterprogramma. Een onderdeel daarvan is vier dagen militaire training krijgen van echte commando’s. Een soort Kamp van Koningsbrugge voor de jeugd. Dinsdag was de hoofdinstructeur van het tv-programma hierbij, Ray Klaassens.

Door: Jerom Huijskens en Marvin Sluijter

De jongeren kregen de militaire training ‘Nu of nooit’ in de week van 23 tot 30 december. Dit gebeurde bij het Bakhuis Roozeboom Kamp in Rucphen. Het winterprogramma is bedoeld voor jongeren van 13 tot 18 jaar. De gemeente Roosendaal organiseerde het programma samen met defensie, zorgorganisatie WijZijn Traverse en De Harde Leerschool (een organisatie die re-integratieprogramma’s voor jongeren aanbiedt).

De jeugd drillen  

In totaal hebben zeventig jongeren meegedaan aan dit avontuur. Ze moeten leren respect op te brengen, samen te werken en bestand te zijn tegen de barre omstandigheden van de stormbaan. “Kernwaarden die de jongens en meiden hier meekrijgen zijn moed en respect,” zegt Ed Oskam, algemeen manager van De Harde Leerschool. “De jongeren moeten echte militaire oefeningen doen. Door het zand kruipen, klimmen in torens, zware balken dragen en niet te vergeten: orders opvolgen.”

Een eer om mee te doen

Bijzonder aan de dinsdag was dat Ray Klaassens langskwam, de hoofdinstructeur bij tv-programma Kamp van Koningsbrugge. “Jongeren gaan in deze coronatijd, waarin ze weinig kunnen doen, de straat op om vermaak te zoeken. Nu dacht de gemeente kunnen wij hen niet eens laten ontdekken hoe het leven van een commando eruitziet,” vertelt Klaassens. “Daarvoor moet je kunnen doorzetten. Ze moeten zichzelf de vraag stellen: geef ik op als het zwaar word en kruip ik weer achter mijn PlayStation of ga ik door en zorg ik dat ik het einde van de dag haal?”

Een van de deelnemers aan dit programma is de zeventienjarige Sjors Soffers. Hij is erg enthousiast over zijn deelname. “Het is een eer hier te zijn. Het is zwaar, maar ik houd van een uitdaging. Later wil ik graag bij defensie, dus ik ben heel blij dat de gemeente dit heeft georganiseerd. Ik vind het heel leuk.”

Roosendaalse jeugd is gedisciplineerd en kan hard werken

De gemeente is met dit winterprogramma gekomen, om de jeugd amusement te bieden in de kerstvakantie. Door de lockdown zijn veel plekken dicht en heeft de jeugd weinig contactmomenten met elkaar. “Een belangrijk doel naast vermaak en een waardevolle training, is dat de jeugd elkaar weer kan ontmoeten,” vertelt wethouder René van Ginderen. “De jeugd van Roosendaal kreeg de laatste tijd niet veel positieve publiciteit door de vuurwerkoverlast. Dit programma toont aan de buitenwereld dat de jeugd van onze stad gedisciplineerd is en hard kan werken.”