Steenbergen

Kringloophemel in Steenbergen: alles voor één euro

Lieke van Bedaf Lieke van Bedaf

Dozen vol met kleding, cd’s, puzzels en spelletjes. Al deze spullen zijn sinds woensdag te koop voor maar één euro bij de winkel van Stichting de Kringloper in Steenbergen. Het concept is woensdagochtend feestelijk geopend door wethouder Maurice Remery. Het doel? Zo min mogelijk afval voor op de stapel.

De spullen hebben al in andere filialen van Stichting de Kringloper gestaan, maar konden niet aan een nieuwe eigenaar komen. Daarom worden ze overgebracht naar Steenbergen om een ‘derde kans’ te krijgen. “Als wij de spullen niet hier kunnen verkopen moeten we ze weggooien”, aldus Robbert van Walsum, directeur van Stichting de Kringloper. “Dat is natuurlijk zonde. We verzamelen ieder jaar zo’n vijf miljoen kilo aan spullen en door alles zoveel mogelijk te verkopen blijft daar ongeveer vijftien procent aan restafval van over”, vertelt Van Walsum. De organisatie hoopt hiermee het milieu een deel te kunnen ontlasten.

Ook vertelt Van Walsum dat ze spullen kopen op deze manier voor iedereen toegankelijk kunnen maken. “Mensen kunnen voor heel weinig geld toch nog aan mooie spulletjes komen”, aldus de directeur.

De winkel werd woensdagochtend druk bezocht.

Samen met de gemeente is de stichting het concept begonnen. De gemeente hoopt met dit initiatief een invulling te geven aan de circulaire economie. “We willen als gemeente steeds meer gaan recyclen en daar helpt de kringloper ons bij”, aldus wethouder Remery. “Goede spullen krijgen zo een nieuw leven, waardoor ze niet gelijk op de afvalhoop belanden.” Dat is volgens de wethouder beter voor de duurzaamheid.

Spullen

De kringloper biedt voornamelijk klein goed aan. Bijvoorbeeld puzzels, kleding en huisraad. “Alles behalve meubelen”, vertelt Van Walsum. Wethouder Remery is ook erg enthousiast over het nieuwe concept. “Ik heb twee oude strijkijzers. Een voor in het gemeentehuis en de ander is voor thuis”, laat Remery zien. “Erfgoed is onderdeel van mijn portefeuille dus is het mooi dat ik deze kan kopen voor één euro.”

Wethouder Maurice Remery laat zijn vondst aan directeur Robbert van Walsum zien.

De opbrengst gaat naar de stichting. “We zijn een non-profit organisatie voor mens en milieu”, aldus de directeur. Hij vertelt dat ongeveer zeventig procent van alle inkomsten naar arbeid binnen de stichting gaat. “Hoe meer spulletjes wij verkopen, hoe meer mensen wij een baan kunnen bieden”, aldus Van Walsum.