Geen regio geselecteerd

Lekkende vaten zoutzuur op vrachtwagen

Redactie Redactie

Agenten die donderdagmorgen 27 september rond 08.00 op de A58 bij Bergen op Zoom een dampende en rokende container op een vrachtwagen zagen, hebben bestuurder begeleid naar een veilige plaats op de Ruytershoveweg. De hulpdiensten die ter plaatse kwamen hebben uit de container een drietal vaten met een zoutzuuroplossing verwijderd.

De vrachtwagenchauffeur had onderweg niet in de gaten dat er iets aan de hand was met een aantal van de 1.026 vaten met verdunde zoutzuur (33% zoutzuur, 67% water) in zijn vrachtwagen. De brandweer die ter plaatse kwam schaalde op naar een zogenaamde Grip 1 situatie. Dit is een Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure waarbij brandweer, politie, GHOR, gemeente, samen werken om hulp te verlenen en het incident onder controle te krijgen. 

De vrachtwagenchauffeur bleef ongedeerd. Er was ook geen gevaar voor de omgeving, maar wel werd oprit 27 van de A58 richting Bergen op Zoom centrum uit voorzorg gesloten tot 13.00 uur, omdat de lekkende container onder een viaduct stond waar die afrit overheen liep. Daarom is de vrachtwagen later die morgen (rond 12.30 uur) gecontroleerd door de brandweer afgesleept naar een veiligere plaats iets verderop aan de Ruytershoveweg. Daarna kon de afrit om 13.00 uur weer opengesteld worden. Vervolgens is 1 lekkend vat van 20 liter en ten minste 2 andere vaten, die in aanraking waren gekomen met het gelekte zoutzuur, uit de container gehaald. Dit is gecontroleerd gebeurd met onder andere zeilen die onder de container zijn geplaatst om schade aan mens en milieu te voorkomen. De vrachtwagen wordt naar het transportbedrijf in Zwijndracht terug gebracht. Onderzoek moet uitwijzen hoe het vat met de zoutzuuroplossing is gaan lekken.

Bron: Politie Midden en West Brabant