Bergen op Zoom

Met zelfgebouwde megafrees ontlast bouwclub Wij haar bouwers

Tomlin Smits Tomlin Smits

Een carnavalswagen ontwerpen met een VR-bril en delen van diezelfde wagen maken met een gigantische frees. De Bergse bouwclub Wij maakt dit jaar een grote sprong als het om innovatief bouwen gaat. In de bouwloods aan de Konterscherp in Bergen op Zoom laat de club zien hoe zij het bouwproces een stukje makkelijker hebben weten te maken.

Er is behoorlijk veel bedrijvigheid in het bouwkot van bouwclub Wij in Bergen op Zoom. Maar het meeste geluid komt uit de hoek van de ruimte, waar de frees uit een blok piepschuim een pop aan het ‘zagen’ is. Een mooi proces om zo van dichtbij te zien. Michiel van der Meer, voorzitter van de bouwclub, laat vol trots zien hoe het apparaat zijn werk uitvoert. “Dit proces van het maken van een carnavalswagen mag gerust ‘Bouwen 2.0’ genoemd worden.”

Frees maakt onderdelen van de wagen

De ontwikkeling van de frees komt volgens Michiel voort uit een probleem waar de bouwclub tegenaan loopt. “Wij zijn een bouwclub waar wat oudere mensen bijzitten. Deze mensen krijgen op een gegeven moment te maken met het probleem dat het bouwen fysiek zwaar wordt.” Tijdens een cursus over 3D-printen van de Vastenavend Akkedemie ontstond er langzaam een idee in het hoofd van de bouwers. “Wat als we nu een frees bouwen die uit het piepschuim dat wij gebruiken de poppen voor de wagen maakt?” Zo zouden de bouwers vanachter hun computer toch aan de slag kunnen met de wagen. En zo gingen de ’techneuten’, zoals Michiel de bedenkers van de frees noemt, aan de slag.

Met een kleine frees van het FabLab in Bergen op Zoom als voorbeeld ontstond zo de frees van bouwclub Wij. Michiel legt uit hoe het allemaal in zijn werk gaat. “Allereerst maken we via de computer een ontwerp. Dat kan ook door een fysiek kleipoppetje in te scannen en die te gebruiken.” Ook gebruikt de club VR-brillen waarmee ontwerpen voor elementen van de wagen gemaakt kunnen worden. “In de virtuele wereld kan je dan dingen aanpassen waardoor er een ontwerp ontstaat.”

Deze ontwerpen worden via een computerprogramma omgezet naar opdrachten voor de frees. De opdrachten bestaan uit de bewegingen die het apparaat moet maken. “De frees weet dan precies waar en hoe die in een blok piepschuim moet zagen”, legt Michiel uit. In de frees kan een blok piepschuim van één bij één bij twee meter staan, waardoor grote onderdelen met gemak gemaakt kunnen worden. Met een druk op de knop gaat het apparaat aan de slag en ontstaan er op die manier onderdelen voor de vastenavendwagen.

De frees van bouwclub Wij in actie.

Meeussen Fonds ondersteunt project

Het ontwikkelen van zo’n frees kost behoorlijk wat geld. Gelukkig voor bouwclub Wij vond het in het Meeussen Fonds een fonds dat hieraan wilde bijdragen. Peter Bevers, voorzitter van het Meeussen Fonds, legt uit wat het fonds precies doet. “Wij ondersteunen projecten die het welzijn en de gezondheid verbeteren van de inwoners van Bergen op Zoom.” Bevers legt uit dat het fonds nog weinig met de Vastenavend deed. Dit project van bouwclub Wij sprak zo aan, dat het Meeussen Fonds graag het project wilde ondersteunen. “Het is fantastisch om te zien hoe het er uiteindelijk uit is komen te zien”, zegt Bevers.

Michiel vertelt dat bouwclub Wij de enige club is waar deze techniek ontwikkeld wordt. “Op deze manier proberen we ook jongeren aan te trekken die geïnteresseerd zijn in deze techniek”, aldus de voorzitter. Vanuit andere bouwclubs zijn er ook al aanvragen geweest om een keer te mogen komen kijken naar de frees. “Wij proberen de techniek ook te delen zodat anderen er gebruik van kunnen maken”, vertelt Michiel. Met nog drie weken te gaan kan de frees in ieder geval nog wat werk gaan verzetten. Zo kunnen de mensen langs de kant straks genieten van een zeer innovatieve wagen van bouwclub Wij.