Roosendaal wil meer ruimte voor fietsers en voetgangers

Elektrische fietsen (Pixabay)
Met als doel om een gemeente met meer dan 100 duizend inwoners te worden, is Roosendaal bezig met de zogenoemde Kwaliteitssprong. Onderdeel hiervan is de mobiliteitsvisie, de die druk op de Roosendaalse wegen moet verminderen en de bereikbaarheid en veiligheid juist moet verbeteren. In deze visie maakt de auto plaats voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer.
De grootste verandering die Roosendaal als stad zal ondergaan door de Mobiliteitsvisie is dat doorgaand verkeer zoveel mogelijk buiten de stad moet blijven. Dat betekent dat de wegen in de stad op de schop gaan. Rechtstreekse en doorgaande verbindingen dwars door de stad zullen zoveel mogelijk verdwijnen. Langzaam verkeer krijgt voorrang in de buurten en wijken. Straten worden vergroend. De A58 blijft wel op de huidige plek. De snelweg omleggen zou volgens de gemeente juist leiden tot meer verkeer door de stad.
Inwoners en ondernemers van de gemeente hebben mee mogen denken over de nieuwe visie. Daaruit kwamen punten als toegankelijkheid voor mindervaliden, routes voor vrachtverkeer en de kwaliteit van openbaar vervoersverbindingen. Ook zijn gevaarlijke verkeerspunten in kaart gebracht en knelpunten op drukke wegen en kruispunten. Er is vraag naar meer groen, (snel)fietspaden en voldoende parkeerplaatsen.
Druk op de wegen
Uit het participatietraject, verschillende gesprekken en onderzoeken zijn de uitdagingen als het gaat om mobiliteit binnen de gemeente in kaart gebracht. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de verbindingen tussen de wijken in Roosendaal beter kan, vooral voor voetgangers en fietsers. Zij moeten vaak en lang om een weg over te kunnen steken. Dat komt door spoorlijnen, de A58 en drukke wegen. Ook mist er een goede looproute tussen het NS-station en de binnenstad. De toegankelijkheid voor mensen met een beperking kan ook beter.
Naast het gebrek aan goede wandelroutes moeten ook de fietspaden beter. In de Mobiliteitsvisie is te zien dat veel fietsroutes van slechte kwaliteit zijn. Ook moeten fietsers vaak voorrang verlenen aan het autoverkeer. Dat maakt doorfietsen in de stad lastig. Mede hierdoor gebruikt 17 procent van de Roosendalers de fiets, dat is 9 procent lager dan het landelijk gemiddelde. Het aantal autoritten ligt juist hoger: 60 procent, het landelijk gemiddelde ligt op 42 procent.
Ook vinden de Roosendalers dat de bereikbarheid van het Leisurepark beter moet. Datzelfde geldt voor de toegankelijkheid van het Leisurepark. Het is ook de bedoeling dat het treinstation via twee kanten bereikbaar wordt. De gemeente heeft als ambitie om een nieuw station te realiseren: Roosendaal-West. Dit gaat voor verbinding zorgen met het nieuwe Bravis ziekenhuis, de wijk Tolberg en Wouw.
Maatregelen nodig bij groeiend aantal inwoners
Het is volgens de gemeente belangrijk om het wegennet van de stad op de schop te nemen. Zeker met het streven om een 100 duizend plus gemeente te worden. Meer inwoners betekent namelijk ook meer auto’s en dus meer druk op de huidige wegen en parkeerplaatsen. “Een blik op 2040 toont forse files in de ochtend- en avondspits op vooral de RING en directe ontsluitingswegen van Roosendaal richting de snelwegen”, is te lezen in de visie.
Daarom gaat de gemeente inzetten op het stimuleren van lopen en fietsen. Daarna komt het openbaar vervoer en deelvervoer. Het gebruiken van de auto wordt juist ontmoedigd. Voetgangers krijgen vaker voorrang, en het is de bedoeling dat een groot deel van de stad binnen tien tot vijftien minuten per fiets bereikbaar is. Er komen snelfietsroutes vanuit de stad naar de dorpen. De stad blijft bereikbaar voor bestemmingsverkeer. Wel komen er aan de rand van de stad P+R plekken, waar voor een lager bedrag geparkeerd kan worden. Vanuit daar kunnen bezoekers verder reizen naar het centrum.

Niet alle plannen van de mobiliteitsvisie worden direct uitgevoerd. Het maakt immers onderdeel uit van de Kwaliteitssprong, die loopt tot 2040. De volledige mobiliteitsvisie is hier te lezen. Hier staan tevens meer details over de veranderingen die de stad te wachten staat.
Lees ook: Roosendaal stapt uit comfortzone om gemeente toekomstbestendig te maken