Onderzoek naar eigen daklozenopvang Roosendaal moet sneller of zelfs niet: ‘Teveel overlast’
Het pand van Stichting We All Care For You (foto: Annemarie Zijlstra)
Als het aan Annemarie Zijlstra van de Roosendaalse stichting We all care 4 you (Swac4y) ligt, gaat het onderzoek naar een eigen daklozenopvang in Roosendaal een stuk sneller dan de verwachte tien à elf maanden. Sterker nog: een onderzoek hoeft helemaal niet nodig te zijn.
Onlangs werd bekend dat de gemeenteraad van Roosendaal heeft ingestemd met een motie van PvdA-raadslid Bjorn Rommens. Daarmee wordt een onderzoek gestart naar hoe een eigen daklozenopvang het beste vorm kan krijgen in Roosendaal. Het rapport wordt dan in september 2025 aan de gemeenteraad gepresenteerd. “Dat duurt veel te lang”, aldus Annemarie. Ze is voorzitter van de stichting.
Want Annemarie ziet dat er steeds meer daklozen in Roosendaal zijn. Er is namelijk steeds vaker overlast bij het pand van de stichting in de Brugstraat. “De straat zit tussen het station en de Parklaan. Dat is precies de wandelroute van deze mensen. We hebben echt heel veel overlast. Iedereen wil hier maar naar binnen, we moeten echt ons best doen om ze buiten te houden.” Ze laat een foto zien van de poort van het huis. Althans, van de plek waar de poort zou horen. “De poort is er al meerdere keren uitgetrapt”, licht ze toe.
Al jaren probeert Annemarie het daklozenprobleem aan te kaarten bij de gemeente. “Maar er zou geen geld voor een opvang zijn”, vervolgt ze. Dat er de komende maanden geld wordt vrijgemaakt voor een onderzoek, vindt ze niet kloppen. “Ze kunnen de mensen beter gewoon gaan helpen.”
Stichting We all care 4 you is volgens Annemarie het bewijs dat de opvang van daklozen geen tot weinig geld hoeft te kosten. “Er zijn zoveel leegstaande panden in Roosendaal. Mijn advies is om daar iets mee te doen, in plaats van alleen maar te onderzoeken.” Daarom besluit ze opnieuw contact op te nemen met de gemeente, ditmaal door een brief te sturen naar wethouder Rene van Ginderen.
We zijn bang dat het nog eens flink uit de hand gaat lopen.
In de brief kaart ze het daklozenprobleem van de stad en de overlast die de stichting ervaart aan. “We hebben gelukkig goede contacten met de buren, maar wij zijn net zoals zij, bang dat het nog eens flink uit de hand gaat lopen.” Verder geeft Annemarie aan dat ze het al vaker geprobeerd heeft om contact te krijgen, maar dat er niemand is die de stichting te woord wil staan.
Oproep
Annemarie hoopt door middel van haar brief het gesprek aan te kunnen gaan met de wethouder. Ze wil namelijk graag meedenken over de mogelijkheden tot opvang voor de daklozen. “De gemeente verhuurt via Adhoc bijvoorbeeld aan studenten, deze kamers kunnen ook verhuurd worden aan de dakloze burgers.”
Ze sluit de brief af met: “Wij van Stichting We all care 4 you gaan ervan uit dat u ook het beste wil voor de dakloze burgers in de gemeente Roosendaal. En dat wij als stichting en omwonenden minder last hebben van de dakloze burgers die ook graag warm willen slapen. Dit kan niet wachten totdat jullie onderzoek hebben gedaan; dat duurt veel te lang.”
Een paar dagen na het versturen van de brief aan wethouder Van Ginderen laat de wethouder weten dat er binnenkort reactie komt.
Lees ook: Roosendaal onderzoekt eigen daklozenopvang