Oude boom schuift honderd meter op: ‘Hier hebben generaties kinderen gespeeld’
In Tholen-Stad is donderdag een boom van een halve eeuw oud zo’n honderd meter verplaatst. Want de plataan moet plaats maken voor een nieuw overstappunt voor het openbaar vervoer, de mobiliteits-hub. Omdat de boom beeldbepalend is voor de buurt, heeft de gemeente besloten deze te behouden én een prominente plek te geven in het ontwerp van de hub.
Het is een hele happening, aan de Molenvlietsedijk in Tholen-Stad. Tientallen genodigden, waaronder buurtbewoners, mogen getuige zijn van de verplaatsing. Even lijkt het erop dat de boom niet van z’n plaats wil -stevig geworteld in de Zeeuwse klei- maar uiteindelijk weten de grondwerkers de plataan tóch los te wrikken. Onder applaus tilt de kraanmachinist de boom enkele meters de lucht in – op weg naar de nieuwe bestemming.
Basisschool
Wethouder Corniel van Leeuwen is blij dat het lukt dit stukje Thoolse geschiedenis te behouden. Oude bomen kan je beter niet verplaatsen, zo luidt het spreekwoord, maar voor deze plataan maakt Van Leeuwen graag een uitzondering. “Het is een boom waar vroeger veel kinderen rondom speelden, hier stond vroeger een basisschool. Daarom willen we hem graag behouden, de boom is straks het centrale punt van de nieuwe halte.”
Veel geld
Het verplaatsen van de boom is echter niet goedkoop, de verplaatsing kost de gemeente Tholen zo’n 10 duizend euro. “Dat is zeker veel geld, maar het is het het ons waard. We willen dat dit project het visitekaartje van de gemeente wordt. Dit moet de poort naar de binnenstad zijn.”
Duurzame aanpak
Bewust omgaan met de natuur en de omgeving, dat past helemaal bij de duurzame aanpak van het project. Architect Ad Kil is ontwerper van de mobiliteits-hub: “We gebruiken gerecyclede meerpalen en er komt een groendak op. We zorgen ook voor voorzieningen voor dieren, zoals vogels.” Bovendien is de hub energieneutraal, met zonnepanelen en batterijopslag, waardoor het project niet alleen duurzaam is, maar ook energie-efficiënt.
Beetje spannend
Het is niet voor het eerst dat Kil dergelijke projecten in Zeeland uitvoert. Eerder ontwierp zijn team een veldstation bij Saaftinge en en strandwacht in Dishoek. “Binnenkort beginnen we met de bouw van een uitkijktoren bij de vroegere Hedwigepolder.” De architect heeft al heel wat uitdagingen voor z’n kiezen gekregen, maar het verplaatsen van een boom is voor hem nieuw. “Het is onze eerste boom. Dat maakt het tot een uniek project voor ons. Maar tegelijk ook een beetje spannend.” Gelukkig verloopt de operatie voorspoedig. Halverwege de middag staat de boom op z’n nieuwe plek, klaar voor een nieuwe toekomst.
Lees ook: Tholen-stad krijgt vervoershub met 150 parkeerplaatsen en wifi: ‘Voorbeeld voor de regio’