Roosendaal

Experiment proefstemmen in Roosendaal ‘waardevol’

Stemmen met rood potlood

Herbert Kats Herbert Kats

Roosendalers die het lastig vinden om hun stem uit te brengen kregen  maandag de kans om te komen proefstemmen. Bezoekers die tussen 10 uur ‘s morgens en 16 uur ‘s middags naar het Stadserf gingen waren volgens de gemeente positief. 

In het Huis van Roosendaal konden ze vragen stellen en begeleiding krijgen. “De bezoekers vonden het waardevol”, is de indruk van gemeentewoordvoerder Amy de Bruin. ,,Een unieke kans om vertrouwd te raken met het stemproces.” Er was speciale aandacht voor mensen met een beperking. Wat de gemeente betreft is het idee voor herhaling vatbaar. 

Onbekendheid

De gemeente benadrukte vooraf wel dat het proefstemmen toegankelijk was voor iedereen die daar behoefte aan had. “Vaak kunnen belemmeringen als onduidelijkheid, spanning of simpelweg de onbekendheid met het invullen van een stemformulier een drempel vormen voor mensen om daadwerkelijk hun stem uit te brengen tijdens de verkiezingen.” 

Opkomst vergroten 

Doel van het proefstemmen is niet alleen die drempel zo veel mogelijk te verlagen. “Bij de gemeente Roosendaal willen we de opkomst van stemmers vergroten en tegelijkertijd mensen ondersteunen die het misschien lastig vinden om te stemmen,” zegt Evelien van der Star, wethouder Communicatie en Dienstverlening. 

Zo kunnen de deelnemers aan het proefstemmen met ‘een gevoel van zelfverzekerdheid’ woensdag daadwerkelijk hun stem uitbrengen, is de gedachte.