Roosendaal

Roosendaal is niet borstvoedingsvriendelijk

Kitty Joachems Kitty Joachems

Als we het kaartje van het Voedingscentrum mogen geloven zijn er in Roosendaal slechts twee locaties waar vrouwen welkom zijn om hun kindje borstvoeding te geven of te kolven. Dat betekent dat het tijd is voor actie, vindt GroenLinks raadslid Chahira Mediani. Ze vraagt of het college bekend is met het begrip ‘borstvoedingsvriendelijke gemeente’.

Het Voedingscentrum ontwikkelde het beeldmerk ‘voeden kan hier’. Met dit beeldmerk kunnen bedrijven en openbare instellingen kenbaar maken dat vrouwen welkom zijn om hun kind de borst te geven of te kolven. Deze locaties worden opgenomen op een kaart. Op dit moment staan daar twee locaties op in Roosendaal: het Centrum voor Zwangerschap en Geboorte Roosendaal en Thuiszorg West-Brabant.

Twee locaties in Roosendaal zijn terug te vinden op het kaartje 'voeden kan hier'
Twee locaties in Roosendaal zijn terug te vinden op het kaartje ‘voeden kan hier’ Foto: Voedingscentrum

Gezond, toegankelijk en goedkoop

Volgens Mediani is er alle reden om het geven van borstvoeding aan te moedigen. “Moedermelk bevat voedingsstoffen die de baby nodig heeft. Het beschermt kinderen ook tegen ziekten en infecties”, schrijft Mediani aan het college. “Borstvoeding is bovendien toegankelijk en goedkoop.” In haar schrijven vraagt ze het college of zij het belang van een veilige plek om te voeden en te kolven onderschrijft.

Kijken en staren

Mediani verwijst naar een onderzoek. Dit toont aan dat 53% van de moeders die in het openbaar gevoed hebben zich daar ongemakkelijk bij voelt. Dat komt vooral door kijkende en starende voorbijgangers. Dat percentage is gestegen ten opzichte van 2021. Vijf procent van deze moeders krijgt ook weleens negatieve opmerkingen tijdens het voeden in het openbaar. “Borstvoeding geven hoort gewoon te zijn, niet raar of ongemakkelijk”, schrijft Mediani.

Voeden kan hier

Ze hoopt dat de gemeente Roosendaal moeders op meer plaatsen de gelegenheid geeft om rustig hun kind de borst te kunnen geven of te kunnen kolven. “Bent u van plan om het vernieuwde stadskantoor ‘Huis van Roosendaal’ een borstvoedingsvriendelijke locatie te maken en hier het beeldmerk ‘voeden kan hier’ te plaatsen”, vraagt Mediani het college.

Horeca, speeltuinen, zwembaden, sporthallen

Ze vraagt ook op welke andere locaties in de stad en dorpen moeders welkom zijn om hun kind te voeden. “Denk onder andere aan horeca, speeltuinen, zwembaden, sporthallen”, somt ze op. “Bent u bereid deze locaties aan te melden als borstvoedingsvriendelijk?” Ze vraagt ook of het college dit in het verleden al eens aanmoedigde.

Onderzoek

Namens haar partij vraagt Mediani het college of zij bereid is te onderzoeken hoe Roosendaal borstvoedingsvriendelijker kan worden. Ze wil tot slot weten hoeveel locaties Roosendaal en de dorpen nodig heeft om de plaquette ‘borstvoedingsvriendelijke gemeente’ te verdienen.