Roosendaal

Roosendaal wordt meest fietsvriendelijke gemeente, als het aan de VLP ligt

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Roosendaal moet de meest fietsvriendelijke gemeente van Nederland worden. Dat vindt de politieke partij VLP. “Veel fietspaden kunnen beter óf er moet überhaupt nog een veilig fietspad komen,” zegt fractielid Alex Raggers.

Een fietspad langs de Leemstraat staat al langer op het wensenlijstje van de partij, vertelt het fractielid, terwijl er een zwaarbeladen vrachtwagen vanuit Majoppeveld-Noord langs davert. “Levensgevaarlijk!”

Protest-oma

De gemeente Roosendaal was vorig jaar niet voornemens om een apart fietspad aan te leggen langs het bedrijventerrein. Fietsers rijden maar zeshonderd meter om via een alternatieve route langs de snelweg, vinden zij. “Maar om daar te komen moet je eerst over deze onveilige Leemstraat,” aldus ‘protest-oma’ Gemma Engelen (73) uit Zegge.

Zij pleit al sinds 2005 voor een veilig fietspad langs de Leemstraat. Dat doet ze onder andere met borden aan haar stalen ros. De situatie is volgens haar ‘gruwelijk gevaarlijk’, vertelde ze in het voorjaar aan Omroep Brabant. In haar straat werd een vrouw op een scooter doodgereden. Een fietser die bij een oversteekplaats werd aangereden, overleed later aan zijn verwondingen.

Investeren in veiligheid

Veiligheid is volgens de VLP daarom het belangrijkste aspect waar de gemeente in moet investeren, als het op fietsvriendelijkheid aankomt. Naast de Leemstraat vindt Raggers ook de kruispunten bij de Gamma aan het Oostplein en de Aldi aan de Boulevard erg onveilig. Zijn partij ziet op eerstgenoemde locatie graag een rotonde verschijnen.

Daarnaast hoopt de VLP dat fietspaden beter onderhouden worden, door het wegwerken van onnodige stoepbanden, het aanbrengen van duidelijke fietsroutes en bebording en werkende verlichting.

“Iedereen verdient het om in Roosendaal veilig naar school of werk te fietsen. Maar we willen ook gewoon een hele fietsvriendelijke en gastvrije gemeente zijn.”