Roosendaalse Kayleigh was jarenlang slachtoffer van huiselijk geweld

Kayleigh deelde haar verhaal tijdens ZuidWest TV talkshow M2.
De 26-jarige Kayleigh uit Roosendaal was nog maar een kind toen ze voor het eerst te maken kreeg met huiselijk geweld. Dat hield jarenlang aan, en het maakte haar tot de vrouw die ze vandaag de dag is. Om lotgenoten een stem te geven doet Kayleigh mee aan Miss Universe Noord-Brabant, waarmee ze haar verhaal wil verspreiden.
Kayleigh was ongeveer acht jaar toen ze te maken kreeg met mentale mishandeling. “Dat geeft wonden die in je hart zitten en die niemand anders zien”, begint ze haar verhaal in de ZuidWest TV talkshow M2. “Dat maakt het als kind heel moeilijk om te beseffen dat je met zoiets te maken hebt. Het is gewoon jouw realiteit.”
Het besef dat het niet oké is wat Kayleigh heeft meegemaakt, kwam eigenlijk pas toen ze uit huis ging. “Ik heb zelf een heel lief dochtertje van zes. Dan ga je terugkijken naar je eigen jeugd en dan denk je; dit klopte niet. Ik heb het me als kind wel gerealiseerd, maar je bouwt een soort muur en daardoor dacht ik dat het normaal was.”
Soms was mijn vader niet zichzelf. Dan kon hij op hele vervelende manieren zijn gevoel uiten.
Wanneer Kayleigh gevraagd wordt of ze wat voorbeelden wil geven van dingen die ze vroeger heeft meegemaakt, wil ze eerst iets benadrukken. “Mijn vader is een hele lieve man. Maar hij heeft mentale problemen. Hij is manisch depressief en heeft daardoor een alcoholverslaving. Daar krijgt hij weer psychoses van.”
Kayleigh gaat verder: “Soms was hij dus gewoon niet zichzelf. Op die momenten kon hij op hele vervelende manieren zijn gevoel uiten.” Dat gebeurde in de vorm van woorden. “Hij zei bijvoorbeeld: ‘je bent niet goed genoeg’ en ‘je gaat het niet halen’. Soms was het vrouwonterend. Dat doet heel veel met een kind.”
Op een gegeven moment scheiden de ouders van Kayleigh, met de hoop dat het dan beter wordt. Haar moeder krijgt een nieuwe vriend. “Het is toen alleen maar verergerd.” Naast de mentale mishandeling kreeg Kayleigh ook te maken met fysieke mishandeling. “Niet dagelijks, maar het gebeurde wel.”
Ik accepteerde wat er gebeurde, met het idee dat mijn toekomst beter zou worden.
Ondanks haar moeilijke jeugd heeft Kayleigh zich aardig naar boven weten ze boksen. Ze werkte in de accountancy en is heel gelukkig met haar dochter. Hoe heeft ze dat voor elkaar gekregen? “Toen ik jong was wist ik al wat ik wilde worden en wilde ik daar naartoe werken.” Daarnaast denkt ze door wat ze heeft meegemaakt, eigenschappen heeft ontwikkeld waardoor ze juist zo hard naar een beter leven toe wilde werken. “Ik accepteerde wat er gebeurde, met het idee dat mijn toekomst beter zou worden.”
Miss Universe Noord-Brabant
Maar op een gegeven moment kwam de drang naar wat creativiteit in haar leven. “Ik ben de modellenwereld ingestapt, daarin vond ik mijn passie en ik ben er goed in.” Het leverde haar een nieuwe vriendenkring op en zo maakte ze ook kennis met de missverkiezingen. Zaterdag 8 februari krijgt Kayleigh te horen of ze zichzelf Miss Universe Noord-Brabant 2025 mag noemen. Als dat het geval is, gaat ze door naar de landelijke finales en uiteindelijk de wereldfinale.
“Miss Universe staat voor leiderschap en een positieve bijdrage leveren aan de samenleving”, legt Kayleigh uit. “Het heeft te maken met intelligentie en karakter. Met alleen mooi zijn kom je er niet.” Mede daardoor wil Kayleigh dus zoveel mogelijk haar verhaal delen, met de hoop lotgenoten daarmee te kunnen helpen. Dat doet ze overigens ook op andere manieren. Samen met jongerenwerkers gaat ze namelijk workshops verzorgen op scholen en bedrijven. Kayleigh heeft daarin de rol van ervaringsdeskundige.
Mensen die huiselijk geweld meemaken, dragen een oorlog in hun hart mee.
Kayleigh hoopt ze dat ze mensen leert om zichzelf uit te spreken. “Daar heerst echt een taboe op. Veel mensen denken dat als je je stil houdt, je vrede houdt. Maar wiens vrede behoudt het? De mensen die dit meemaken dragen een oorlog in hun hart mee. De enige vrede die er dan heerst, is voor de mensen die het hebben gedaan. Als wij ons uitspreken, dan zijn wij juist degene met vrede. Dat is wat ik graag wil bereiken.”