Roosendaalse politiek is het eens: verkeersveiligheid Tussen de Markten moét beter

Tussen de Markten in Roosendaal.
De verkeersveiligheid van het drukke straatje Tussen de Markten in Roosendaal moet beter. Dat vindt niet alleen Mike de Waard van de VLP, die al meerdere keren raadsvragen heeft ingediend. Ook andere partijen én wethouder Robin Heij vinden dat het anders moet.
Tijdens de commissievergadering donderdag 13 februari kaartte De Waard het nogmaals aan: de onveilige verkeerssituatie van de drukke verbindingsstraat. Tussen de Markten verbindt – zoals de naam al aangeeft – de Markt met de Nieuwe Markt. Voetgangers, fietsers en gemotoriseerde tweewielers maken veelvuldig gebruik van deze straat. Maar vanwege de grote snelheidsverschillen, ontstaan er regelmatig gevaarlijke situaties.
“Ondanks dat er formeel geen nieuwe klachten zijn binnengekomen, hoor ik andere geluiden”, vertelt De Waard. “Mensen ervaren nog steeds gevaarlijke situaties, dat mogen we niet negeren.” Naar aanleiding van eerdere raadsvragen zijn er al zogenoemde bewustwordingsborden aan beide kanten van Tussen de Markten geplaatst. Ook heeft de gemeente brieven gestuurd naar de bezorgdiensten die regelmatig gebruik maken van de straat. Maar die zijn allemaal onbeantwoord gebleven.

Maar die maatregelen werken volgens De Waard niet. “Dat roept vragen op over het effect van de maatregelen”, zegt hij. Ook zouden er verkeersmetingen uitgevoerd gaan worden, maar dit is nog niet gebeurd. Het raadslid begrijpt dat dat kan komen doordat er een portefeuilleoverdracht heeft plaatsgevonden naar wethouder Heij. “Maar het is belangrijk dat deze kwestie niet op de plank blijft liggen.” Daarom zegt hij mogelijk met een motie te komen als er niks gebeurt. Hij hoopt op fysieke maatregelen. “Maar wel zónder dat de mobiliteit van mindervaliden beperkt wordt.
Maatregelen moeten beter
André Verstijlen van de Roosendaalse Lijst staat achter de VLP. “Wij delen de zorgen”, vertelt hij. Verstijlen vindt het snelheidsverschil tussen voetgangers, e-bikes en Fatbikes té groot. Hij is bang dat er pas maatregelen worden genomen nadat er een ongeluk is gebeurd. “Dat hebben we helaas al te vaak gezien.”
De borden en verstuurde brieven hebben volgens Verstijlen te weinig effect. “Is het college bereid om aanvullende maatregelen te treffen, zoals snelheidsbeperkingen, duidelijke markeringen of een ruimtelijke herinrichting?” Ook is hij benieuwd hoe het college staat tegenover het instellen van een tijdelijk inrijverbod voor fietsers. “Bijvoorbeeld tijdens drukke marktdagen en evenementen.”
Ook Vitaal Liberaal sluit zich aan bij de VLP en Roosendaalse Lijst. “Dat Tussen de Markten dicht is tijdens de carnaval zegt denk ik al genoeg over de verkeersveiligheid”, voegt Rianne Sieben namens de partij daar nog aan toe.
‘Veiligheid staat niet ter discussie’
Wethouder Heij erkent het veiligheidsprobleem direct. Hij is diezelfde donderdag zelf nog een kijkje gaan nemen bij de straat. “Ik zag met mijn eigen ogen gebeuren dat bij iemand bijna de vouwen uit zijn broek werden gereden door een Fatbike.” Hij gaat verder: “De veiligheid staat dus niet ter discussie.”
Om de beloofde verkeersmetingen alsnog uit te voeren voelt Heij niks. “Dat is zonde van de tijd, energie en het geld. Want we zijn er allemaal van overtuigd dat de situatie onveilig is.” Hij gaat uitzoeken welke maatregelen er nodig zijn om de veiligheid te verbeteren, zónder dat de toegankelijkheid voor mindervaliden verminderd. “Dat wil ik doen in combinatie met een verkeersbesluit.”
Met laatstgenoemde doelt hij op een volledig inrijverbod. Dus niet tijdelijk, zoals Verstijlen opperde. “Tijdelijke verboden zorgen voor onduidelijkheid.” Nog vóór het zomerreces wil de wethouder met een voorstel komen bij de raad.
Lees ook: Veiligheid Tussen de Markten nog niet verbeterd: ‘Zie graag fysieke maatregelen’