Geen regio geselecteerd

West-Brabantse Waterlinie genomineerd

Redactie Redactie

Bergen op Zoom is met het project West-Brabantse Waterlinie genomineerd voor de Juichwilg trofee van Landschapsbeheer Nederland. Donderdag 4 oktober tijdens het landelijke symposium ‘Het Landschap Ben Je Zelf’ in Putten beslist een vakjury wie van de 12 genomineerde gemeenten de winnaar is.

 

Behalve de trofee krijgt de winnende gemeente ook een geldbedrag van € 5000,- voor een project op het gebied van cultuurhistorie. Landschapsbeheer Nederland wil met deze prijs het belang onderstrepen voor landschap en cultuurhistorie in gemeenten.

Landschapbeheer Nederland vroeg elke provincie een gemeente voor te dragen voor de Juichwilg trofee. Brabants Landschap nomineerde de gemeente Bergen op Zoom vanwege de wijze waarop de West-Brabantse Waterlinie is hersteld.

Twee eeuwen (1628-1832) beschermde de Waterlinie van Bergen op Zoom naar Steenbergen de vaarverbinding tussen Holland en Zeeland en het eiland Tholen. Daarmee ondersteunde de waterlinie de vestingsteden Steenbergen en Bergen op Zoom tegen aanvallen vanuit het oosten.

In 2000 namen Stichting Vrienden van de West-Brabantse Waterlinie het initiatief de linie weer zichtbaar en beleefbaar te maken in het landschap. Een grote uitdaging, want inmiddels was de plek een beschermd natuurgebied. Acht jaar lang investeerde de gemeente samen met andere partijen in het herstel van de linie. Daarbij is uiterst respectvol omgegaan met alles wat daar leeft en groeit.

Het resultaat is een cultuurhistorisch gebied met hoge natuurwaarden. De gemeente Bergen op Zoom verdiende de nominatie vanwege deze grote uitdaging en de wijze van samenwerking met de betrokken partijen. Indien Bergen op Zoom de prijs in de wacht sleept, wil zij het bedrag besteden aan het realiseren van een uitkijktoren in het gebied van de West-Brabantse Waterlinie. Voor die wens zijn de middelen tot op heden niet toereikend.