Nieuws

ROOSENDAAL - Jaarlijks gooit men in Europa voor 143 miljard euro voedsel weg. Fresh Demo project wil dit tegengaan. Met een consortium van diverse organisaties, waaronder PLUS van Gurp, is er onderzoek gedaan naar hoe de voedselverspilling geminimaliseerd kan worden. Kijkend naar een voorbeeld uit de natuur is er nu een oplossing gekomen namelijk; mist.   

Elke ochtend stroomt een droge woestijnvallei in Amerika vol met mist. De slaplantjes die groeien in die vallei nemen de mist dankbaar op en blijven zo de hele dag fris en sterk. Deze mist kan nu ook worden toegepast in de logistieke keten van groente en fruit. Op die manier wordt groente en fruit als het ware uit het supermarktschap geoogst. 

Fresh Demo project heeft een aantal testen gedaan met het transport en opslag van groente en fruit. Hierbij werd een oogst zonder besproeiing van de mist getransporteerd naar de winkel en werd er een oogst juist met de mist getransporteerd. De resultaten zijn significant. Dankzij de mist blijft de kwaliteit van de producten behouden en wordt de houdbaarheid verlengd, waardoor er aanzienlijk minder voedsel verspild wordt. Daarbij blijven de unieke voedingsstoffen ook nog eens beter bewaard.

Het Fresh Demo rapport werd afgelopen dinsdag overhandigd aan Marieke Doolaard, manager duurzaamheid van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.

 

Foto: de overhandiging van het Fresh Demo rapport aan Marieke DoolaardNieuws

ALGEMEEN

IJsbaan in Steenbergen ontruimd

12 december 2017

Dinsdagmiddag is de brandweer voor de tweede keer deze week uitgerukt naar de ijsbaan op de Markt in Steenbergen. 150 kinderen moesten de ijsbaan onmiddellijk verlaten. Het dak was niet meer te vertrouwen.

ALGEMEEN

Vrachtwagen geschaard op Dinteloordseweg

12 december 2017

Dinsdagmorgen is er een vrachtwagen met plastic geschaard op de Dinteloordsweg tussen Steenbergen en Dinteloord. Op een haar na miste de vrachtwagen een fietser, die nog net kon uitwijken.Terug naar het overzicht