Het regent lintjes in Steenbergen: 13 Koninklijke onderscheidingen uitgereikt

Burgemeester Ruud van den Belt met de decorandi (foto: gemeente Steenbergen)
Dertien inwoners van de gemeente Steenbergen hebben vrijdag 25 april een Koninklijke onderscheiding gekregen. Ieder jaar vindt traditiegetrouw de vrijdag vóór Koningsdag de lintjesregen plaats. Inwoners die een verdienste hebben geleverd voor de gemeente, krijgen zo’n bijzondere onderscheiding.
Alle gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. “Deze mensen zijn meestal op de achtergrond actief om het anderen naar hun zin te maken, maar zij verdienen het om in het zonnetje gezet te worden”, sprak burgemeester Ruud van den Belt.
Steenbergen
Henk Bolders (71):
- Hij maakte voor het orgel in de Gummaruskerk een speciale speeltafel op de begane grond om de organist te ontlasten, aangezien deze de trap niet meer op kon. Daarnaast maakte hij het kerkgebouw energiezuiniger. Bolders is als vrijwilliger, bestuurslid en adviseur ‘gebouwen’ al jarenlang betrokken bij de Sint Annaparochie.
- Sinds de oprichting in 2003 is Bolders betrokken bij de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg.
- Al 25 jaar is hij de vrijwillige steun en toeverlaat van een professionele orgelmaker, die in binnen- en buitenland kerkorgels restaureert.
Carin Bolders-van Bavel (67):
- Net als haar man Henk is Bolders jarenlang betrokken bij de Gummaruskerk. Zij is meer dan 40 jaar lid geweest van de vroegere parochieraad en de latere Parochie Kern Commissie van de Gummaruskerk. Vroeger was zij in de kerk ook actief als lectrice en coördinator van de lectoren en verzorgde zij de misboekjes.
- Bolders zette zich jarenlang in voor Stichting Timeus en voor de realisatie van een tehuis voor kinderen met een visuele beperking op Bali. Bijna jaarlijks gaat zij daar naartoe, om leuke dingen te doen met deze kinderen.
- Ook was Bolders vrijwilliger voor de organisatie ‘Vrijwilligers Palliatieve Terminale Thuiszorg’. Daarnaast was zij jarenlang de drijvende kracht van de Dienst Geestelijke Verzorging van het Bravis-ziekenhuis.
Driek van den Kieboom (92):
- Hij is mantelzorger voor zijn echtgenote, waarmee hij al 71 jaar getrouwd is.
- Van den Kieboom is al 75 jaar betrokken bij de plaatselijke EHBO-vereniging. Zo zat hij in het bestuur, gaf hij les aan eerstejaars leerlingen van middelbare school ’t Ravelijn en hielp hij bij tal van rampenoefeningen als Lotus-slachtoffer.
- In de Gummaruskerk was hij jarenlang actief als vrijwillige EHBO’er. Daarnaast hielp hij zijn vrouw met het poetsen van het zilver en koper en hielp hij bij de opbouwwerkzaamheden.
- Daarnaast was oorlogskenner Van den Kieboom medeoprichter van de heemkundekring De Steenen Kamer.
Jeroen Weerdenburg (58):
- Hij was al op jonge leeftijd actief voor de r.k. parochie in Driebergen-Rijsenburg, waar hij zich manifesteerde als misdienaar, lid en voorzitter van het jongerenkoor. Hij werd in 1996 benoemd tot erelid.
- Daarnaast maakte Weerdenburg zich verdienstelijk voor carnavalsstichting De Sparrenarren, als lid van de Raad van Elf, penningmeester en medeorganisator van activiteiten voor alle doelgroepen in de samenleving.
- Als penningmeester was hij verbonden aan de Notendaalse buurtvereniging De Notenkrakers en de tennisvereniging in Nieuw-Vossemeer.
- Sinds 2006 zit Weerdenburg onafgebroken in de Steenbergse gemeenteraad namens het CDA. Hij groeide uit tot fractievoorzitter en boegbeeld van de partij. Ook bekleedt hij de positie van plaatsvervangend raadsvoorzitter.
Ton Wennekers (75):
- Hij is onderdeel van de Stichting Stadsherauten Steenbergen. Ter gelegenheid van 750 jaar Steenbergen/25 jaar één gemeente maakte de stichting de filmserie ‘Steenbergen, reis door de tijd’.
- Wennekers maakt bovendien programma’s voor SLOS TV.
- Daarnaast loopt ook bij hem de Gummaruskerk als een rode draad door zijn vrijwilligersleven. Naast bestuurslid was hij ook mede-initiatiefnemer van de processie in 2023.
- Wennekers zette zich in voor de Stadsraad, de Voorlees Express, was hij ondersteuner van mensen met een beperking en bood hij hulp aan ouderen en daklozen. Ook was Wennekers betrokken bij de Stichting Stiltemomenten, die zich ontfermt over herdenkingsplaatsen voor baby’tjes die helaas kort na de geboorte, of zelfs daarvoor al, zijn overleden.
Nieuw-Vossemeer
Sylvia Brooijmans (57):
Zij was 25 jaar geleden één van de oprichters van de Stichting Kune Zuva. Deze stichting zet zich in voor jongeren in zeven Afrikaanse landen die onder moeilijke omstandigheden opgroeien en voor wie het volgen van onderwijs daarom niet vanzelfsprekend is. Onder leiding van Brooijmans zamelde Kune Zuva in de loop der jaren ruim 7 ton in. Zodoende hebben ruim 600 jonge mensen, veelal meisjes, een flinke sprong voorwaarts kunnen maken in het leven.
Rien van Gurp (68):
- Hij was jarenlang actief bij voetbalclub NVS als bestuurslid, lid van de activiteitencommissie en de onderhoudsploeg en trainer en leider van zowel de dames als jeugdteams.
- Op jonge leeftijd maakte Van Gurp zich sterk voor jeugdwerk en de totstandkoming van een nieuw jongerencentrum.
- Hij was lid van de oudervereniging van basisschool Merijntje.
- Van Gurp was bestuurslid en penningmeester van de H.J. de Doperkerk, waar hij tegenwoordig betrokken is bij de werkgroep begraafplaats.
- Hij was 35 jaar bestuurslid van de Beleggings Studie Club ‘De Hoogte in’.
- Na zijn pensioen werd Van Gurp bestuurslid van heemkundekring Ambachtsheerlijkheid.
Ad Luijsterburg-van Loenhout (82):
- Zij is al 66 jaar lang lid van de carnavalsvereniging ’t Vosse-ol. Luijsterburg was betrokken bij de organisatie van een groot aantal activiteiten, voor alle doelgroepen in de gemeenschap. Zij verkocht en schilderde insignes, collecteerde, bezorgde de carnavalsboekjes, maakte kleding voor de leden en de muzikanten en sprong waar nodig bij in de bouwschuur. Ook wordt zij gezien als de bewaker van de carnavalscultuur van ’t Vosse-ol.
- Daarnaast is Luijsterburg een zeer gewaardeerde kracht geweest van de Zonnebloem en later de stichting ‘Ontspanning voor Ouderen De Kleine Vos’. In 2011 werd zij onderscheidde door de Nationale Vereniging De Zonnebloem voor haar verdiensten bij dagreizen, vakantieweken en boottochten.
Giscard van Tilburg (49):
- Hij was 14 jaar ‘Grootste Boer’ tijdens de carnaval in Steenbergen. Ook was Van Tilburg bestuurslid, voorzitter en creatieve geest in ’t Vosse-ol.
- Daarnaast was hij medeorganisator en presentator van allerlei activiteiten bij NVS, waar hij ook jeugdleider was.
- Verder was Van Tilburg speler, bestuurslid en regisseur bij theatergroep Cameleon in Steenbergen.
- Ook was hij betrokken bij de feestelijkheden ter ere van 450 jaar Nieuw-Vossemeer en de viering van 750 jaar Steenbergen/25 jaar één gemeente.
Dinteloord
Desi Dingemans (69):
- Zij groeide uit tot het boegbeeld van de Westbrabander, de lokale krant van Dinteloord, waarvoor ze talloze artikelen schreef.
- Ook was Dingemans redactielid en columnist van het landelijk magazine van ‘Vrouwen van Nu’. Daarnaast leverde zij als Dinteloord-kenner een bijdrage aan het jubileumboek ‘750 jaar Steenbergen/25 jaar één gemeente’.
- Zij is al ruim 40 jaar betrokken bij ‘Vrouwen van Nu’ en de voorlopers van deze organisatie, waarvan zij al tientallen jaren voorzitter is in Dinteloord.
- Dingemans zette zich ook nadrukkelijk in voor de Dorpsraad Dinteloord en Prinsenland. Na een zware periode van ziekte lukte het om een natuurspeeltuin met fitnessparcours van de grond te krijgen.
Willem van Opdorp (79):
- Hij stond aan de wieg van carnavalsstichting De Peeloofridders, waarvan hij 20 jaar lid en 10 jaar voorzitter was, én twee keer de leut aanvoerde als prins.
- Al bijna 25 jaar is Van Opdorp betrokken bij cultuurhistorische vereniging ‘Nyen Aenwas van Nassau’, waarvan de laatste 10 jaar als voorzitter. Met rondleidingen maakte hij de basisschooljeugd vertrouwd met het belang van historische gebouwen. Ook zette hij zich in voor het behoud van cultuurhistorische zaken, zoals het kunstwerk van ‘Siwa de vis’ en de beeldbepalende Wilhelminaboom.
- Van Opdorp was groepscoördinator van de uilenbescherming en de plaatsing van tientallen broedkasten. Ook was hij betrokken bij de vogelmonitoring.
- Hij was medeoprichter van de Dintelfietsers en verkeersregelaar bij evenementen zoals de intocht van Sinterklaas, Suikerstadmars en de carnavalsoptocht.
- Als laatste was hij tientallen jaren vrijwilliger voor de r.k. begraafplaats en de Petrus en Pauluskerk.
Welberg
Ivo Rootsaert (52):
- Twee weken geleden kreeg Rootsaert al de gemeentelijke onderscheiding ‘De Heraut’ uitgereikt. Dat gebeurde tijdens de viering van het 40-jarig jubileum van de Stichting Ontspanning Voor Welberg (OVW). Al 25 jaar lang is hij al één van de drijvende krachten van OVW, de organisatie die zich inzet voor een breed scala aan activiteiten en evenementen.
- In het verleden was Rootsaert ook jeugdtrainer bij SC Welberg.
Ad van Sittert (68):
- Hij is al geruime tijd de Stadsheraut vanuit de heemkundekring De Steenen Kamer. Daarbij verzorgt Van Sittert rondleidingen door de aloude vesting en de Gummaruskerk.
- Hij was spelend lid bij theatergroep Cameleon, waarvan hij ook penningmeester was.
- Van Sittert was als jeugdleider betrokken bij vv Steenbergen en de Kleine Tour.
- Ook is hij nu chauffeur van de Plusbus.
- Van Sittert is daarnaast verbonden aan de carnaval in Strienestad. Hij was lid van de Boerenploeg, bestuurslid en voorzitter van de Stichting Karnaval Steenbergen. Ook is hij jurylid tijdens de Kinderoptocht en de Grote Optocht.