Halsteren

Wielerdroom van Ramon (19) uit Halsteren valt in duigen tijdens trainingskamp in Spanje

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Een paar dagen op wielrentrainingskamp naar Mallorca ter voorbereiding op zijn ultieme droom: profwielrennen worden. Dat liep voor Ramon van de Sande (19) uit Halsteren niet zoals verwacht. Door een botsing met een auto raakte hij ernstig gewond, en werd er even gevreesd voor zijn leven. Nu heeft Ramon nog één doel: alles op alles zetten om weer de oude te worden.

Het vooruitzicht was goed: een aantal dagen in de zon trainen voor de sport waar je zo gek op bent. Dit was tot de één na laatste dag ook nog steeds hoe het voor Ramon eruitzag. Nog een laatste keer het Spaanse uitzicht op de fiets zien tijdens een afdaling op de Randa (een gebergte in Mallorca). Helaas ging het in de rit naar beneden helemaal fout.

Van het moment zelf kan Ramon zich niets meer herinneren. Dat geldt ook voor de twee uur vóór en de twee weken ná het ongeluk. “Volgens het politierapport is het gebeurd in een bocht, waarbij ik tegen een naar boven rijdende auto ben opgeklapt. De renner achter mij had de ploegleiders gealarmeerd. Hij had een auto gezien met een kapotte voorruit en een losliggend fietswiel, wat die van mij bleek te zijn”, vertelt de renner.

I have pain in my back and in my neck

Ramon werd gevonden in een greppel waar hij gestabiliseerd is door de begeleiding van de wielerploegen. “Ik wilde door de pijn in mijn rug opstaan, maar dit hebben zij niet laten gebeuren. Volgens de begeleiders heb ik in het Engels nog tegen de ambulancebroeder ‘I have pain in my back and in my neck’ kunnen zeggen”, vertelt Ramon.

Waslijst aan verwondingen

In totaal heeft Ramon ruim een maand in het ziekenhuis gelegen. Eerst in Mallorca, later in Rotterdam. Dat hij er zo slecht aan toe is geweest, is twee maanden later al niet meer aan hem te zien. Maar zijn lijst aan verwondingen is groot:

  • Gebroken sleutelbeen
  • Gebroken schouderblad
  • Drie ruggenwervels waarvan er één verbrijzeld is
  • Een dwarslaesie (beschadiging in het ruggenmerg)
  • Twee scheurtjes in de nekwervel
  • Twee gebroken ribben
  • Twee ruggenpinnen om alles recht te houden, ze zullen ook niet meer weggaan.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Een nog ongehavende Ramon eerder tijdens zijn trainingskamp in Mallorca.

Werkt plan A niet, dan B wel

Ramon kijkt ondanks de tegenslag met een opgeheven hoofd vooruit. Zijn directe doel om weer terug op de fiets te stappen blijft ongewijzigd. Dat dit niet per direct kan, vindt de wielrenner wel jammer. “Ik had wel het vertrouwen dat dit een heel goed seizoen zou worden.”

“Ik hoop uiteindelijk weer mee te kunnen doen aan wedstrijden. Anders is het mijn plan B om het parawielrennen in te gaan vanwege mijn beschadigingen”, vertelt Ramon. Het ongeluk heeft hem dan ook zeker niet afgeschrikt, integendeel. “Ik wil hoe dan ook in de wielrenwereld blijven. Het is echt mijn lust en mijn leven.”

De helm heeft mijn leven gered

Het ongeluk had voor Ramon heel anders kunnen aflopen. Hij is dan ook erg dankbaar dat hij -om mee te beginnen- nog in leven is. Zijn helm heeft hierbij een grote rol gespeeld. “Het heeft mijn leven gered en heeft een groot deel van schade kunnen voorkomen. Het kan echt je leven redden en ik ben het bewijs ervan”, vertelt Ramon.

What doesn’t kill you, makes you stronger

Sinds het ongeluk heeft Ramon zijn eigen lijfspreuk: ‘What doesn’t kill you, makes you stronger’. Hij heeft ook geen spijt van het het trainingskamp. “Het was echt een fantastische week. De Randa is en blijft nog steeds mijn favoriete klim”, vertelt de wielrenner. “Ik zou nog wel terug willen naar Mallorca, al zou ik dan wel in de afdaling bij die bocht gaan lopen.”