Roosendaal

Jongerenraad geeft ongevraagd advies over invulling huidige ziekenhuis

© Archief ZuidWest TV

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Het huidige Bravis ziekenhuis in Roosendaal moet een plek worden om te wonen, te werken en te leren. Het gebouw hoeft daarvoor niet gesloopt te worden. Dat vindt de Roosendaalse Jongerenraad, die ongevraagd een advies heeft gegeven aan het college en de gemeenteraad.

De Raad van Bestuur van Bravis heeft begin april besloten dat het nieuwe ziekenhuis komt in de gemeente Roosendaal op de locatie Bulkenaar. In 2025 wordt het nieuwe ziekenhuis in gebruik genomen. De huidige locatie in Roosendaal blijft nog open tot 2030. Daarna komt het gebouw leeg te staan.

Wonen, werken en leren

De Jongerenraad vindt het belangrijk om over de toekomst van het huidige pand van Bravis na te denken en heeft een aantal potentiële scenario’s voorgesteld aan het college en de gemeenteraad. Een combinatie van wonen, werken en leren heeft volgens de Jongerenraad de meeste kans van slagen. “Het ziekenhuis bestaat nu eenmaal uit verschillende kamers, die vaak ook een eigen wc en douche hebben. Het lijkt ons dan ook zinnig om deze kamers om te bouwen voor studentenkamers/-studio’s”, aldus de Jongerenraad.

Onderwijs

Maar er is meer mogelijk. De Jongerenraad denkt dat er ook ruimte is voor flexplekken of onderwijs. “Het ziekenhuis zou omgebouwd kunnen worden tot universiteit of juist een voltijd hbo-locatie. Zelfs een nieuwe mbo-locatie is een mogelijkheid.”

Sloop 

Maar wat als het ziekenhuis toch gesloopt moet worden? De Jongerenraad denkt dan aan de bouw van starterswoningen en woontorens. “Of haal de gebouwen weg en je hebt ineens een zee van ruimte die kan worden omgetoverd naar een prachtig park.”