Bergen op Zoom gaat de strijd aan met eikenprocessierups

© Nationale Beeldbank

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom start half juni met de bestrijding van de eikenprocessierups. De voorbereiding hiervoor is in volle gang.

Alle bomen worden momenteel gecontroleerd. Bomen met rupsen krijgen een rood-wit lint. Dit lint betekent dus niet dat deze bomen worden gekapt, zoals misschien wordt gedacht. Pas als de rupsen gaan vervellen, kan de gemeente ze bestrijden. Daarom wordt de ontwikkeling van de rupsen nauwlettend gevolgd.

Jeuk, huiduitslag en irritatie

Als het mooi en warm weer is, gaan de rupsen eerder vervellen en start de bestrijding ook eerder. De rupsen vervellen drie keer, waarna ze brandharen krijgen. Deze brandharen kunnen jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen veroorzaken. De bestrijding van de rupsen wordt gedaan met behulp van een stofzuiger. Zo wordt de rups gericht bestreden en hoeven er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

Melden bij de gemeente

Alle bomen in de gemeente worden deze dagen gecontroleerd. Mocht er over ongeveer twee weken een boom zonder lint zijn, maar waar wel de rups op te vinden is, kan dit worden gemeld bij de gemeente. Dit kan via de BuitenBeter App of via website van de gemeente.