West-Brabant - De fusie tussen de bibliotheken VANnU en Het Markiezaat gaat door. De Raden van Toezicht hebben toestemming gegeven.

De bibliotheken zullen vanaf 1 januari 2020 samen gaan. Vanaf dat moment zijn de bibliotheken van Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert één organisatie.

Voorwaarden fusie

De Raden van Toezicht hebben wel een voorwaarde verbonden aan de fusie. Er moet eerst een overeenkomst zijn tussen de gemeenten en de bibliotheken. Dat moet nog dit jaar worden geregeld. In de overeenkomst moeten afspraken staan over regionale samenwerking en welke ruimte er is voor lokale keuzes. Ook worden er afspraken gemaakt over de kwaliteit en de voortgang van de bibliotheken en hun dienstverlening.

Toekomstplannen

De bieb is tegenwoordig veel meer dan een plek waar je boeken kunt lenen. De fusie moet de bibliotheken helpen om mee te kunnen met alle veranderingen. Van een uitleenbieb naar een maatschappelijke en educatieve bieb. “Een leven lang leren om mee te kunnen blijven doen, mediaopvoeding, digitale vaardigheden, een bijdrage aan geletterdheid; de bibliotheek ontwikkelt met lokale partners programma’s voor kinderen en volwassenen. Deze programma’s worden in scholen, buurthuizen en huiskamers van de stad uitgevoerd,” zo laten de bibliotheken weten.

Nieuwe directeur

Eerder lieten de directeuren van de beide bibliotheken al weten dat de fusie geen bezuiniging is. En dat er dus ook niemand wordt ontslagen. Wel komt er na de fusie natuurlijk nog maar één directeur. Dat wordt niet één van de huidige directeuren, want die gaan met pensioen. Er komt dus een nieuwe directeur.