Samen 0164 ongerust over blijvende rode cijfers Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Samen 0164 wil dat de gemeente Bergen op Zoom haar geldzaken op orde brengt. Volgens de politieke partij leeft de gemeente op te grote voet, is het code rood en moeten de tekorten snel worden weggewerkt.

Samen 0164 wil dat burgemeester en wethouders binnen 3 maanden met een financieel plan komen om schulden weg te werken en voortaan een sluitende begroting te leveren. De partij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld. Samen 0164 maakt zich er zorgen over dat er dit jaar nog geen positieve verandering te zien is. “Dit is ons inziens geen keuze meer, maar een noodzaak ter voorkoming van een ongewenste situatie die alle inwoners raakt,” aldus de partij.

Negatieve saldo's onbegrijpelijk

Het is volgens Samen 0164 onbegrijpelijk dat de gemeente Bergen op Zoom financiële plannen presenteert met negatieve saldo’s. Bergen op Zoom zou rekening houden met een verlies van 3,4 miljoen euro in 2020, teruglopend naar 2,2 miljoen euro in 2022 en 2023. Samen 0164 vindt dat de gemeente een exploitatie moet maken die sluitend is, dus zonder in het rood te gaan.

Veel personeel in dienst

Samen 0164 zoekt een deel van het kostenprobleem in het personeel: “Waarom heeft de gemeente Bergen op Zoom veel meer medewerkers in dienst dan vergelijkbare gemeenten en wordt daarnaast ook nog voor zeer veel geld (miljoenen) extern expertise ingekocht?”

Financieel gezonde gemeente worden

De verkoop van grond is volgens Samen 0164 ook geen blijvende oplossing voor de geldproblemen van Bergen op Zoom. De partij wil dat de gemeente zoekt naar blijvende oplossingen en wil zo’n plan graag binnen 3 maanden hebben. Als dat niet kan, wil de partij weten wanneer de gemeente zo’n plan wel kan leveren. Samen 0164 wil dat Bergen op Zoom een financieel gezonde gemeente wordt. “Zodat we meer kunnen doen voor onze inwoners en bedrijven. Als er op korte termijn niet wordt ingegrepen vreest Samen 0164 dat de weg naar beterschap zal uitblijven.”