Bergen op Zoom

Halsterseweg is eindelijk klaar maar wegdek moet toch binnenkort weer open

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Vrijdagmorgen is het vernieuwde Bergse deel van de Halsterseweg officieel in gebruik genomen, door de wethouder, bewoners en een aantal genodigden. Na een ritje heen en weer, over de weg waar auto’s voortaan ‘te gast’ zijn, stak bestuurder Patrick van der Velden de loftrompet over de samenwerking en het resultaat. Toch is er ook een domper. KPN breekt het wegdek binnenkort weer open om glasvezel aan te leggen.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Een goede zaak, vindt de wethouder, dat nu de verschillende aangesloten wegen weer bij elkaar komen. Wel zal verkeer een heel andere indeling tegenkomen, met bijbehorend nieuw weggedrag. Auto’s zijn er nog steeds toegestaan maar moeten rekening houden met fietsers die voor hun neus over dezelfde weg rijden en daartoe alle recht hebben. De Halsterseweg is daarmee de eerste ‘fietsstraat’ van Bergen op Zoom. Of er meerdere komen is nog niet concreet.

Mooi resultaat

Veel waardering was er voor de samenwerking tussen gemeente, bewoners, aannemers maar ook bijvoorbeeld scholengemeenschap ’t Rijks. Volgens Van der Velden heeft het bijgedragen aan het realiseren van wat nu al gekscherend de Avenue d’Altère genoemd wordt door sommige bewoners. Ze zijn tevreden met het resultaat, dusdanig dat de bijeenkomst meteen de opheffing betekende van het Comité Halsterseweg Pro Fietsstraat.

KPN trekt de straat weer open

Toch is er ook een vervelende mededeling op de mat gevallen in de woningen langs de opgeknapte straat. KPN liet deze week in een foldertje weten dat binnenkort de gloednieuwe bestrating weer open moet voor de aanleg van glasvezel. Dit tot frustratie van zowel de bewoners als de wethouder. Toen aan de plannen voor herinrichting werd gewerkt heeft de communicatiegigant nog laten weten geen plannen te hebben en dus niet aan te haken. Ze zijn weliswaar verplicht de bestrating na de aanleg van hun netwerk te herstellen maar niet iedereen is ervan overtuigd dat het er dan nog even netjes bij ligt. Een vrees van de wethouder is bovendien dat de deklaag onder de bestrating doorwoeld raakt, waardoor onkruid eerder de kop opsteekt.

Het Telecombedrijf is om een reactie gevraagd over deze gang van zaken en gaat uitzoeken in hoeverre de straat echt open moet. Mogelijk gaat het alleen om trottoirtegels. Een woordvoerder meldt alvast dat mensen die opmerkingen hebben over hoe wegdek of bestrating is teruggelegd na het plaatsen van de glasvezelkabels, dat kunnen melden bij de klantenservice. Vervolgens neemt een medewerker van de het bedrijf dit op met de aannemer en waar nodig wordt het over gedaan. Om gemeentelijke organisaties te ontlasten is er bewust voor gekozen die klachten zelf aan te nemen en op te volgen.